Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013

Μάθημα φυλετικής ανθρωπολογίας.


Οι φυλετικοί ανθρωπολόγοι ταξινομούν το ανθρώπινο είδος σε φυλές. Για την ευκολότερη συνεννόηση, είναι απαραίτητο να τους δίνονται ονόματα. Ωστόσο, αυτά τα ονόματα θα πρέπει να μην συγχέονται με συγκεκριμένα έθνη και γεωγραφικές περιοχές αν οι φυλές δεν είναι πλήρως περιορισμένες εκεί. Αλλιώς δημιουργείται σύγχυση και βγαίνουν λανθασμένα συμπεράσματα για την εθνική ταύτιση και τη γεωγραφική κατανομή των διαφόρων φυλών.


Κλασικές ήταν οι πρώτες ονομασίες των τεσσάρων κατηγοριών λευκοί-μαύροι-κίτρινοι-ερυθρόδερμοι ή με τα τοπωνύμια Ευρωπαϊκός-Αφρικανικός-Ασιατικός-Ινδιάνικος τύπος. Όμως όσο προχωρούσε η μελέτη προέκυψε η ανάγκη περαιτέρω κατηγοριοποίησης.


Ο Αλπικός τύπος έλαβε το όνομά του από τον Lapouge ήδη από το 1896. Τον αναφέρει ως Homo Alpinus. Το όνομα αυτό παρότι έχει μεν γεωγραφικό προσδιορισμό, δεν συνδέεται εθνικά και έγινε αμέσως αποδεκτός, ειδικά με τον Ripley το 1899.


Ο Μεσογειακός τύπος έλαβε το όνομά του από τον Sergi από το 1899, όρος που έχει επιτυχή γεωγραφικό προσδιορισμό και έγινε σύντομα αποδεκτός.


Ο Νορδικός τύπος έλαβε το όνομά του από τον... Deniker το 1900. Πρωτύτερα είχε προταθεί το όνομα Homo Europaeus από τον Lapouge και το Teutonic race από τον Ripley. Ωστόσο, επειδή ήταν ακατάλληλα λόγω υπερβολικής ευρύτητας ή στενότητας ορισμού, απορρίφθηκαν και επικράτησε ο όρος Νορδικός, ο οποίος αντιπροσώπευε άριστα την γεωγραφική τοποθέτηση του φυλετικού αυτού τύπου, χωρίς να συμβολίζει εθνικές ιδιαιτερότητες.


Ο Διναρικός τύπος έλαβε το όνομά του και αυτός από τον Deniker το 1900, όρος που επικράτησε αμέσως λόγω της επιτυχημένης γεωγραφικής και μη εθνικής οριοθέτησης.


Ο Βαλτικός τύπος έλαβε το όνομά του από τον Eickstedt, ενώ πρωτύτερα ο Gunther χρησιμοποιούσε το East Baltic race. Ο αρκετά επιτυχημένος γεωγραφικός όρος επικράτησε μερικές φορές με παραλλαγές.


Ο Αρμενοειδής τύπος έλαβε το όνομά του από τον Coon, ενώ πρωτύτερα είχαν χρησιμοποιηθεί οι ονομασίες Hither Asiatic από τον Gunther και Assyroid από τον Eickstedt. Συχνά δημιουργούνται παρεξηγήσεις καθώς δημιουργείται η εντύπωση πως όποιος είναι φυλετικά Αρμενοειδής είναι αναγκαστικά και Αρμένιος.


Ο Ατλαντοειδής τύπος έλαβε το όνομά του από τον Eickstedt, ενώ προηγουμένως o Deniker τον ονόμασε North-Western και αργότερα ο Lundman North Atlantid.

Ο Τουρανικός τύπος έλαβε το όνομά του από τον Deniker και επικράτησε.

Ονόματα φυλετικών τύπων όπως Ιρανικός, Ινδικός κτλ. δημιουργούν σύγχυση, καθώς κάποιος που χαρακτηρίζεται Ιρανικός μπορεί να μην κατάγεται από το Ιράν, ή ένας Ινδικός φυλετικά να είναι κάτοικος π.χ. Πακιστάν. Γι' αυτό το λόγο είναι προτιμότερα τα ονόματα που έχουν γεωγραφικό συμβολισμό.

Οι υπόλοιποι φυλετικοί τύποι σε Ασία, Αφρική και ιθαγενών της Αμερικής έλαβαν ονόματα από τον Eickstedt. Αυτός ο δραστήριος Γερμανός ανθρωπολόγος έδωσε ώθηση στην εξωευρωπαϊκή φυλετική ταξινόμηση και άφησε πίσω του ανεξίτηλο έργο. Οι περισσότεροι φυλετικοί τύποι έχουν γεωγραφικά ή εθνικά ονόματα, που έχουν επικρατήσει μέχρι και σήμερα. Υιοθετήθηκαν από τον Lundman και σήμερα χρησιμοποιούνται σχεδόν αυτούσιοι από τα φόρουμ φυλετικής ανθρωπολογίας και τους ανεξάρτητους ερευνητές. Στην Ελλάδα υπάρχουν 3 ειδών υποκατηγοριών της φυλής.

1) Νησιώτες. Οι οποίοι λόγω της θάλασσας, έχουν αναπτύξει το εμπόριο και είναι πιο επικοινωνιακοί σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες, αλλά έχουν αναμειχθεί με άλλους λαούς και δεν λογίζονται ως καθαροί Έλληνες. Είναι οι πιο πολιτισμένοι όμως και λογίζονται ως οι πιο ευφυείς της χώρας

2) Οι αστοί ή αλλιώς πρωτευουσιάνοι συνεπικουρούμενοι με κατοίκους μεγάλων πόλεων. Αυτοί δεν έχουν χάσει τόσο την φυλετική τους ταυτότητα αν και έχουν υιοθετήσει έναν αμερικάνικο τρόπο ζωής, λησμονώντας τις παραδόσεις της Πόλεώς τους.

3)Βλάχοι ή Αρμάνοι οι οποίοι απατώνται στην περιφέρεια και συνήθως είναι μίξη με Αρβανιτοτούρκικα φύλα, μοιάζοντας εμφανισιακά στον Αλπικό τύπο. Στην Τουρκοκρατία για την επιβίωσή τους είχαν επιδοθεί εις την αιμομιξία και γενικά δε φημίζονται για το υψηλό iq τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...