Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

League of Legends Part 1: Οι άσχετοι

Προτού διαβάσετε τα πικρόχολα σχόλιά μου, σημείωση: το LOL τα σπάει.




   Καλώς ήλθατε φίλτατοι ιντερνετάκιδες και εδώ λοιπόν θα αρχίσουμε να αναλύουμε τη νέα μάστιγα της εποχής: το League of Legends aka LOL. Φυσικά οι εξελίξεις σε πολιτική, επιστήμη κλπ μας αφήνουν αδιάφορους από τη στιγμή που μπορούμε ακόμα να "μπούμε κάνα lol". Σε αυτό το πρώτο μέρος θα προσπαθήσω να εξηγήσω πολύ απλά τι εστί το lol στους άσχετους (ακόμα και σε πολλούς που δεν θεωρούν ότι ανήκουν στη κατηγορία) και να αναλύσουμε τις βασικές επιρροές του στην κοινωνική ζωή μας. Ναι, κάθε gamer που σέβεται τον εαυτό του δεν έχει κοινωνική ζωή, το έχω ξανακούσει, αλλά αφήστε με να σας εξηγήσω γιατί κατ'αρχάς αυτό είναι η μεγαλύτερη αηδία που έχω ακούσει από τότε που δε πήγαινα στη παιδική χαρά γιατί είχαμε siege.

   Ας κάνω μια τελείως αχρείαστη παράγραφο διευκρυνίζοντας κάτι: ΤΟ ΟΤΙ ΠΑΙΖΕΙΣ LOL ΔΕ ΣΕ ΚΑΝΕΙ GAMER. Σε κάνει απλά ένα άτομο που ενδιαφέρεται περισσότερο για τη κατάταξή του στα division (θα τα αναλύσουμε αργότερα αυτά ντε) από τα like πήρε το τελευταίο του post στο facebook, και αυτό όχι απαραίτητα. Οι πραγματικοί gamers φίλοι μου είναι σκληροπυρηνικοί, δε θα δεχτούν έτσι απλά κάποιον στην κατηγορία τους -σίγουρα όχι αν δε το αξίζει- και ο λόγος που κάθονται με τις ώρες στον υπολογιστή (λέω υπολογιστή γιατί είναι το κέντρο του γαλαξία των gamers) είναι γιατί πραγματικά βρίσκουν ευχαρίστηση σε αυτό που κάνουν. Υπάρχουν gamers που δε μιλάνε σε άνθρωπο, το ξέρω, τους έχω ζήσει και έχω κάνει και φίλους κάμποσους από αυτούς, και μπορώ να επιβεβαιώσω το εξής: το gaming ήταν για αυτά τα άτομα το τείχος που τους ξεχώριζε από το να είναι τα ακοινώνητα άτομα του σχολείου που τους κατέβαζαν τα παντελόνια και έτρωγαν ξύλο. Δεν γεννήθηκαν καμμένοι, είναι απλά αγοραφοβικοί και ανίκανοι να μιλήσουν σε άνθρωπο. Το gaming τους επέτρεψε να θεωρούν τη κοινωνική συναναστροφή άχρηστη, τη στιγμή που μέσω αυτού ωστόσο έκαναν αυτό ακριβώς: γνώριζαν και συναναστρέφονταν με άτομα που είχαν κοινά ενδιαφέροντα. Τις περισσότερες φορές μάλιστα εξελίχθηκαν έτσι ώστε να μπορέσουν να πειραματιστούν σε ανθρώπινες επαφές έξω από τη γυάλα του internet και του gaming και μάλιστα με επιτυχία.


Τι λέγαμε;

Α, ναι, LOL.

Μετά από αυτά τα βάσικα στα οποία φυσικά και συμφωνήσατε μαζί μου, θα προσπαθήσω να εξηγήσω όσο πιο απλά και σύντομα γίνεται τη φιλοσοφία του LOL ώστε να με καταλάβουν ακόμα και τα ζώα, εμ, εννοώ όσοι δεν έχουν βαπτιστεί ακόμα στο κόσμο του gaming.



ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ MAP 

Η κάθε ομάδα έχει 5 άτομα (τουλάχιστον στο βασικό χάρτη που αυτόν θα αναλύσουμε κιόλας) και η μια έχει ως βάση τη μπλε, ενώ η άλλη τη μωβ. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να καταστρέψεις τη βάση των αντιπάλων (οποία έκπληξις!) και όποιος το ξεχνάει αυτό θα έπρεπε να τον κρεμάσουμε ανάποδα στη πλατεία Συντάγματος και να του πετάμε ντομάτες!

ΣΚΟΠΟΣ είναι να σπάσουμε τη βάση των αντιπάλων! Ούτε να τους σκοτώσουμε όσες πιο πολλές φορές μπορούμε, ούτε να αποδείξουμε πόσο καλά μπορούμε να χειριστούμε το mouse. Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ μια ομάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση όσων αφορά τα kills, χάνει γιατί έχασε στο κομμάτι της στρατηγικής.

   Ξεκινώντας το παιχνίδι, η κάθε ομάδα μπορεί να αγοράσει από τη βάση της μερικά βασικά item για να μπορέσει να ξεκινήσει (συνολικά κάθε παίχτης μπορεί να έχει μέχρι 6 item). Μετά οι παίχτες χωρίζονται στους 3 δρόμους που βλέπουμε(lanes, των οποίων τη σημασία θα αναλύσουμε στο επόμενο μέρος). Κατά βάση στο bot lane πάει ένας ADcarry(AttackDamage) χαρακτήρας, ο οποίος υποστηρίζεται από έναν support. Στο mid lane έχουμε κατά βάση έναν μάγο (όχι απαραίτητα όμως) ο οποίος ίσως να καθορίσει και το παιχνίδι. Στο top lane βλέπουμε πάλι ένα άτομο μόνο του, συνήθως κάποιον που μπορεί να αντέξει αρκετά στη μάχη (tank) και ο τελευταίος της ομάδας βολτάρει στο δάσος, σκοτώνει τα τερατάκια που είναι εκεί, και εμφανίζεται στα lane προσπαθώντας να αιφνιδιάσει και να σκοτώσει τους αντιπάλους (jungler).
   
Πέρα από τα kills, οι παίχτες πρέπει να έχουν στο νου τους να κάνουν καλό farm, δηλαδή να σκοτώσουν τα minions (τέρατα) των αντιπάλων. Κάθε μερικά δευτερόλεπτα βγαίνουν minions και από τις δυο ομάδες τα οποία με ή χωρίς τους παίχτες θα προσπαθήσουν να κατευθυνθούν και να καταστρέψουν τη βάση των αντιπάλων.



Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Nexus, είναι μακρύς ο δρόμος...



Μέχρι έστω και να πλησιάσεις τη βάση των αντιπάλων, θα συναντήσεις μινι-πύργους, τα Turrets τα οποία θα σου αλλάξουν τα φώτα αν δε φροντίσεις να καλυφθείς. Κάποιος με τη στοιχειώδη νοημοσύνη, θα χρησιμοποιήσει ένα turret προς όφελός του, να προστατευτεί ή ακόμα και να στήσει παγίδα στον αντίπαλο. Από την άλλη, προτού κάνεις download το game, δε κάνουν IQ test...



Έχοντας καταστρέψει τα δύο πρώτα turret, στο lane συναντάς το Inhibitor Turret το οποίο προστατέυει πίσω του αυτό το ροζ συντριβανάκι που βλέπουμε δεξιά. Αν καταστραφεί το inhibitor (το συντριβανάκι ντε), η ομάδα που το κατέστρεψε κερδίζει ένα σημαντικό προβάδισμα καθώς κάποια της minion γίνονται Super Creep και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να πάρουν το game μόνα τους.





ΑΡΕΣΕΙ ΓΙΑΤΙ:

Μπορούν όλοι να ασχοληθούν 1 ώρα και να το παίζουν gamer στα κοριτσάκια. Από το 9gag και μετά, οι gamers είναι must και φυσικά ποιος δε θέλει να συγκαταλέγεται σε αυτούς;

Σε περίπτωση ήττας, φταίει πάντα η υπόλοιπη ομάδα και ποτέ ο ίδιος. Σε αντίθεση με τα rpg και λοιπά games που  ο ανίκανος (εγώ προσωπικά τους αποκαλώ ανύπαρκτους) θα εκδηλωθεί και κανείς δε θα του δώσει αξία, στο LOL μπορεί να παριστάνει τον επαγγελματία επειδή ας πούμε έχει στο προφίλ του 2000 νίκες. Βέβαια, είναι εξαιρετικά βολικό το ότι κανείς δε μπορεί να δει τις 3500 ήττες παρά μόνο ο ίδιος...

Ένα από τα αγαπημένα στοιχεία του LOL, είναι και η αμεσότητα με την οποία λειτουργεί: μπαίνεις, παίζεις, έκλεισες και έφυγες. Δεν είναι απαραίτητο να αναλώσεις πολύτιμο χρόνο, μπαίνεις απλώς σε μια πίστα κάθε φορά με διαφορετικούς χαρακτήρες...

Σε αντιπαράθεση με το ακριβώς προηγούμενο επιχείρημά μου, το LOL αποτελεί ένα παιχνίδι που όσο πιο πολύ ασχοληθείς μαζί του τόσο καλύτερος μπορείς να γίνεις, τόσους περισσότερους χαρακτήρες μπορείς να αποκτήσεις, η εμπειρία που θα αποκομίσεις θα σε κάνει θρύλο ανάμεσα στους λοιπούς καμένους, και ίσως ακόμα σου αποφέρει και χρήματα (θέμα το οποίο θα αναλύσουμε σε επόμενο μέρος).

Όπως και να το κάνουμε, είναι εθιστικό. Τα πρωταθλήματα LOL είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο. Κάποτε ζητοκραυγάζαμε σε γήπεδα όταν έμπαινε γκολ, τώρα πανηγυρίσαμε όταν οι SK Telecom T1 στέφθηκαν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές του League of Legends. Το θέμα πρωταθλήματα/χορηγίες κλπ χωράει τόση συζήτηση που τρέμω να το ανοίξω αυτή τη στιγμή. Σίγουρα όμως την επόμενη φορά.




ΥΓ: Στο επόμενο μέρος έχουμε: Κράξιμο στο MID, κράξιμο στο BOT, κράξιμο στο TOP και κράξιμο στο JUNGLE. Ανάλυση των τεράστιων κερδών που αποκομίζονται κάθε χρόνο και φυσικά συμβουλές προς τους καμένους και τους γύρω τους.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...