Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ 1: Η γάτα του Σρέντιγκερ



Φίλτατοι επιστημονολάτρεις, νέρντουλες και λοιποί μονόχνωτοι αγάμητοι,

καλώς ορίσατε στο πρώτο άρθρο άχρηστων γνώσεων κι αντισεξουαλικών αναλύσεων! Μετά από αρκετές αποτυχημένες απόπειρες κατάποσης HCN, ελέγχου της αγωγιμότητας του ανθρώπινου δέρματος και μελέτης των τοξινών του Τζίμπι Τζίμπι, απόφασισα να εγκαινιάσω την στήλη μου (ναι, ξέρω, ΣΤΑΡΧΙΔΙΑΣΑΣ) και να μοιραστώ κάποιες πληροφορίες (αλλά κυρίως τη γνώμη μου) σχετικά με την χιλιοταλαιπωρημένη γάτα του Σρέντιγκερ.




Η ιστορία της αρχίζει ως εξής: Το 1935, ο Σρέντιγκερ, Αυστριακός φυσικός, αποφάσισε να δείξει το πόσο παράλογη ήταν η "ερμηνεία της Κοπεγχάγης" περί Κβαντομηχανικής (προφανώς και δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει, όπως π.χ. να πηδήξει μουνάκια από την περιοχή του) με ένα απλό παράδειγμα, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί κι ως παράδοξο. Ποιο ήταν αυτό; Ας υποθέσουμε πως κλείνουμε ένα μουν... εεε γατάκι σε ένα κιβώτιο, το οποίο περιέχει μία συσκευή: Ένας μετρητής Geiger (ναι, αυτό το μπλιμπλίκι που κάνει μπιπ σαν τις ειδοποιήσεις του fb και ανιχνεύει/μετρά τη ραδιενέργεια) βρίσκεται απέναντι από μία απειροελάχιστη ποσότητα ραδιενεργής ουσίας. Η ποσότητα της ουσίας αυτής είναι τόσο μικρή, ώστε υπάρχουν ίσες πιθανότητες να γίνει κάποια διάσπαση ατόμου μέσα σε μία ώρα ή να μη γίνει καμία. Αν συμβεί κάποια διάσπαση, ενεργοποιείται κατάλληλος διακόπτης, ο οποίος ελευθερώνει ένα σφυρί που σπάει ένα φιαλίδιο γεμάτο υδροκυάνιο (HCN) το οποίο δηλητηριάζει και τελικά σκοτώνει τη γάτα. (τόση φαντασία ούτε σε BDSM τσόντα).

Πού βρίσκεται το παράδοξο; Σύμφωνα με την θεωρία της κβαντικής υπερκάλυψης, ένα φυσικό σύστημα -όπως ένας ραδιενεργός πυρήνας- υπάρχει ταυτόχρονα σε κάθε πιθανή κατάσταση που μπορεί να βρεθεί, αλλά όταν μετρηθεί ή παρατηρηθεί, ανταποκρίνεται σε μόνο μία από αυτές. (το ξέρω, και το δικό μου κεφάλι πονάει την ώρα που τα γράφω) Συνεπώς, καθώς ένα τέτοιο σύστημα ρυθμίζει τη ζωή ή τον θάνατο της γάτας, αυτή είναι ταυτόχρονα νεκρή και ζωντανή, μέχρι να ανοιχθεί το κουτί και να διαπιστωθεί τελικά αν πέθανε ή επιβίωσε. (μη με κοιτάζετε έτσι, αυτή είναι η κβαντομηχανική.)
          
Τι να πούμε κι εμείς που ούτε για στρίπερ δεν κάνουμε;


Βέβαια, άλλοι λένε πως με το άνοιγμα του κουτιού, δημιουργούνται δύο διαφορετικές, παράλληλες πραγματικότητες, η μία αποκομμένη από την άλλη: στη μία η γάτα είναι νεκρή, και στην άλλη νεκρή. 


Μόνο σε μία πολλαπλή πραγματικότητα σαν αυτή του Silent Hill φαντάζει πιθανή αυτή η εκδοχή. (μην αρχίσουν γκρίνιες περί animal abuse)


Παράλληλα, άλλοι λένε ότι πρόκειται απλά για τυχαίο γεγονός με βέβαιο αποτέλεσμα, θεωρώντας την γάτα ως εσωτερικό παρατηρητή που αναγκάζει το σύστημα να λάβει συγκεκριμένη μορφή, ή απλά θεωρούνε το όλο θέμα σαν την απόλυτη παπαριά που θα μπορούσε να συλλάβει ο κάθε τζιβάτος του Φυσικού Αθηνών μετά από 6-7 τζιβάννες Αλβανό.

Ρε μπζηλάκο, έχεις κανά ψιλό για να βγάλω φωτοτυπίες την πτυχιακή μου;

Συμπέρασμα; Διαλέγετε και παίρνετε. (επίσης, μπορείτε απλά να μη δώσετε ούτε ένα fuck, καθώς το παραπάνω δεν πρόκειται να κάνει τη μίζερη ζωή σας καλύτερη, ούτε να σας βοηθήσει να γαμήσετε ή να γαμηθείτε) Τέλος, μπορείτε απλά να ρωτήσετε για ό,τι άχρηστη πληροφορία θέλετε στα σχόλια και εγώ με χαρά (και χριστοπαναγίες) θα αφιερώσω λίγη ώρα από το ασφυκτικό μου ωράριο (αυνανισμού και φυτοζωισμού) για να σας απαντήσω. Αυτά από μένα για την ώρα. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...