Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

DISTURBING CINEMA PART 2: MAN BEHIND THE SUN



ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ!





Επειδή είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι ανοίξατε το άρθρο επειδή είδατε το Χ στο κόκκινο πλαίσιο και θεωρήσατε ότι θα περιέχει πορνογραφικό περιεχόμενο, θα σας το χαλάσω από την δεύτερη κιόλας σειρά και θα σας ενημερώσω ότι το άρθρο ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΣΟΝΤΕΣ.
Ωραία; Ωραία.

Τώρα που μείναμε τρεις κι ο κούκος, ας συνεχίσουμε το μίνι αφιέρωμα μας στον αρρωστημένο κινηματογράφο. Σήμερα θα ταξιδέψουμε λίγο ανατολικά.


MAN BEHIND THE SUN

Όταν μιλάμε για gore κινηματογράφο, δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ασιάτες φίλους μας απέξω (όχι τίποτα άλλο, εγώ προσωπικά φοβάμαι μήπως κάποιος από αυτούς το μάθει, παρεξηγηθεί και θελήσει να κάνει πρακτική πάνω στο γέρικο κορμί μου).

Σήμερα θα ασχοληθούμε με το Man Behind the Sun (ελληνικός τίτλος: Σφαγή στο στρατόπεδο των κολασμένων – τρεις λαλούν και δυο χορεύουν οι ελληνικές μεταφράσεις), μια ιστορική-ντοκιμαντερίστικη-δραματική σειρά ταινιών κινέζικης παραγωγής, με ιδιαίτερη έμφαση στις σκηνές βασανισμού που την κατακλύζουν.

Τα φιλμ ασχολούνται με τις βιαιότητες και τα ιατρικά πειράματα των Ιαπώνων πάνω σε Κινέζους αιχμαλώτους και βασίζονται σε αληθινά περιστατικά που συνέβησαν στην Μονάδα 731 (γκουγκλάρετε την αν έχετε γερό στομάχι), κάνοντας το Άουσβιτς να μοιάζει με παιδικό πάρτι.

Οι σκηνοθέτες είχαν τόσο μεράκι στην αναπαράσταση των βίαιων σκηνών, που η γραφικότητα τους σπάει κάθε ρεκόρ. Για λόγους ρεαλιστικότητας, σε κάποιες σκηνές χρησιμοποιήθηκαν αληθινά πτώματα, με αποκορύφωμα την νεκροψία ενός παιδιού, η οποία είναι απόλυτα αληθινή.
Άλλες σκηνές περιλαμβάνουν μια γάτα που καταβροχθίζεται από ποντίκια (μέχρι πρόσφατα κυκλοφορούσε ο αστικός μύθος ότι και αυτή η σκηνή είναι αληθινή, εξοργίζοντας διάφορες φιλοζωικές οργανώσεις), έναν αιχμάλωτο που κλειδώνεται σε έναν θάλαμο πίεσης με απίθανα αποτελέσματα, μια γυναίκα που της παγώνουν με υγρό άζωτο τα χέρια και μετά τα θρυμματίζουν, μερικούς σταυρωμένους που πάνω τους δοκιμάζουν βόμβες ιών και άλλα τέτοια χαριτωμένα.


Ρε τι τραβάμε για το μεροκάματο…



…αυτό ξαναπές το.


Look mom, no hands! (Κρυάδες…)


Το Man Behind the Sun ακολουθεί τα βήματα των ταινιών exploitation που ήταν της μόδας τη δεκαετία του ’80, αλλά αποφεύγοντας τις σεξουαλικές και γυμνές σκηνές που υπήρχαν στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες παραγωγές. Αντί αυτού, δόθηκε περισσότερη έμφαση στις λεπτομέρειες της ανθρώπινης ανατομίας και στους τρόπους που μπορεί να διαμελιστεί ένα ανθρώπινο κορμί.

Η πρώτη ταινία κυκλοφόρησε το 1988 και ακολούθησαν τρεις χαλαρές συνέχειες, το 1992, το 1994 και το 1995.





Laboratory of theDevil (1992)

 

Narrow Escape (1994)

 

Black Sun: The Nanking Massacre (1995)



Πάντως, πιστεύω ότι το πιο σοκαριστικό στις συγκεκριμένες ταινίες δεν είναι ούτε οι σκηνές φρίκης, ούτε οι πρωτότυπες μέθοδοι εξόντωσης, αλλά το ότι στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Η Μονάδα 731 υπήρξε και κανείς από τους υπεύθυνους γιατρούς της δεν λογοδότησε ποτέ στην δικαιοσύνη. Οι ταινίες αποτελούν μια αποτύπωση συμβάντων που δεν έλαβαν ποτέ τη δημοσιότητα που τους άξιζε. 

Πέρα από την αναγούλα που προσφέρουν, ίσως να αποτελέσουν και το έναυσμα για μερικούς να ψάξουν λίγο περισσότερο την ιστορία της ανθρωπότητας και των βιαιοτήτων της, ‘στο όνομα της επιστήμης’.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...