Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

GTA V


   Το πολυπεριμέναμε, διαφημίστηκε με κόστος εκατομμυρίων, είχε ένα τεράστιο history πετυχημένων εκδόσεων να το υποστηρίζουν και ένα πλήθος φανατικών οπαδών. Βγήκε, το παίξαμε, το τερματίσαμε (αλίμονο) και τώρα θα το αναλύσουμε εδώ. Μετά το Episodes from Liberty City, το οποίο ήταν κοπιά (εξαιρώντας τα όπλα) του GTA IV που μας απογοήτευσε βαθύτατα, η RockStar δημιούργησε ένα παιχνίδι που θα ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό gamer, θα τον κάνει να αφήσει στην άκρη για λίγο το mouse του (ναι γιατί μην ακούσω ότι προτιμάει κανείς να περιμένει 3-4 μήνες αντί να το παίξει στη κονσόλα του) και να χαθεί στα mission στους δρόμους του Los Santos...




Main Chars

Michael
Είναι λίγο περίεργη η κατάσταση με το φίλο μας. Αποσύρθηκε από τις ληστείες και έχει αφοσιωθεί στην οικογένειά του. Ή καλύτερα θα έπρεπε να πούμε ότι προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια αυτού που κάποτε υπήρξε οικογένειά του. Η γυναίκα του είναι μουρλαμένη με τη γιόγκα, ο γιος του ένας χαραμοφάης και η κόρη του πουτάνα με όλη την έννοια της λέξης. Δεν απορούμε γιατί χρειάστηκε ψυχανάλυση.


Trevor
Ο χωριάτης μας. Το βλαχαδερό μας. Ο αθυρόστομος χίπης που έχει στο μυαλό του μια τελευταία μεγάλη ληστεία. Είναι τρελός, έχει άμεση ανάγκη από ψυχοφάρμακα, αλλά παρόλα αυτά μας είναι εξαιρετικά συμπαθής. Έχοντας γραμμένους τους πάντες στα απόκρυφά του, ίσως έχει βρει το μυστικό της ευτυχίας...


Franklin
Ένας κοινός κλέφτης αυτοκινήτων, που συνάντησε σε μια ειρωνείας της μοίρας τον Michael προσπαθώντας να κλέψει το αμάξι του και τον ακολούθησε στον επανασχηματισμό της ομάδας του. Με εξαίρεση κάποια ψιλοπροβληματάκια με την οικογένειά του, είναι ψυχούλα όπως όλα τα μαυράκια και τον ξεχωρίζουμε γιατί μας θυμίζει το πρωταγωνιστή στο San Andreas.




Η ΠΛΟΚΗ-ΤΟ GAMEPLAY

   Ο Michael, ο Trevor και ο Lester διαλύονται μετά από μια ληστεία τράπεζας που δε πήγε όπως περίμεναν. Ο Lester μένει ανάπηρος (θα τον δούμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να βοηθάει τους ήρωές μας), ο Trevor παίρνει τα βουνά και τα λαγκάδια και ο Michael αφιερώνεται στην οικογένειά του και προσπαθεί να χτίσει μια καινούργια ζωή.
   Δέκα χρόνια σχεδόν μετά θα γνωρίσει τον Franklin, θα εκτιμήσει τα -ας πούμε- ιδιαίτερα ταλέντα του και θα τον πάρει μαζί του, ενώ μαζί τους θα ενωθεί και ο Trevor, ο οποίος, πόσο να αντέξει τις κατσίκες και τους μουρλαμένους μηχανόβιους, αποφάσισε ότι ήθελε να γυρίσει στις παλιές καλές μέρες ή τουλάχιστον να επιχειρήσει ένα final score.
   Δε θα αναφερθώ στη ρήξη της σχέσης του Michael και του Trevor, θα φανερωθεί και εξηγηθεί νωρίς στο παιχνίδι. Εμείς παράλληλα θα περάσουμε μια περίοδο στην οποία ο Trevor θα έχει γίνει κακός μπελάς και θα αποτελεί απειλή για τη ζωή του Michael.

   Αξίζει να επισημανθεί το εξής: Αυτό είναι το πρώτο GTA στο οποίο μπορεί ο παίχτης να αλλάξει χαρακτήρα και να παίξει οποιονδήποτε από τους τρείς πρωταγωνιστές μας. Υπάρχουν mission που θα πρέπει να γίνουν ούτως ή άλλως φυσικά, κάποια στα οποία συμμετέχουν πάνω από ένας, και διάφορα side story τα οποία μας αφήνουν να απολαύσουμε το παιχνίδι και να δούμε τον χαρακτήρα του εκάστοτε πρωταγωνιστή μας να αναδιπλώνεται και να εξελίσσεται.


   Τα mission θυμίζουν σε αυτό το παιχνίδι καταστάσεις call of duty σε συνδιασμό με fast n furious αλλά στο πιο αγχωτικό θα έλεγα. Το παιχνίδι είναι ισορροπημένο αλλά θα πρέπει να ξεχάσετε τις μέρες που καθόσασταν φάτσα κάρτα σε δέκα περιπολικά που σας πυροβολούσαν και απλά μάτωνε λίγο το φρύδι. Η κάλυψη αποδείχτηκε αναγκαία κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ενώ χρειάστηκε και η διαμόρφωση μιας -έστω πρόχειρης- στρατηγικής για να βγούμε ζωντανοί από κάποιες δύσκολες καταστάσεις.
   Heists που σε άλλο παιχνίδι θα τα βλέπαμε μόνο σε final mission εδώ αποτελούν καθημερινότητα και υπενθυμίζουν για άλλη μια φορά πόσο απαιτητικό είναι το game. Ίσως υπερτίμησα τη δυσκολία του GTA V, για έναν έμπειρο gamer θα αποτελέσει μια μέτρια πρόκληση, αλλά σίγουρα είναι κάτι περισσότερο από πεντάλεπτες ανταλλαγές πυροβολισμών σε σοκάκια.


ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ FEAUTURES



Ο μεγαλύτερος χάρτης που έχουμε συναντήσει, ξεπερνά σε μέγεθος όλους τους προηγούμενους συνδιασμένους. Επανέρχονται οι κρυμμένοι θησαυροί, κόβουμε βόλτες και κάνουμε πράγματα που μέχρι στιγμής δεν είχαμε δοκιμάσει. Από scuba και sky diving, μέχρι παιχνίδια golf σε τεράστιες εγκαταστάσεις και εξάσκηση στο tennis, για να μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε τη...γιόγκα! Δε μπορεί, κάπου θα τους πετύχω αυτούς τους hipsterάδες που σκέφτηκαν να τη βάλουν στο GTA (!) και θα τους τρίψω τα μούτρα στα χαλιά που χρησιμοποιούν για να ξεκουράζουν τα πισινά τους. Το μόνο αρνητικό του χάρτη θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το καθ'αυτό προτέρημά του, δηλαδή το μέγεθός του. Όποιος είναι πολύ τσιγκούνης για να πάρει ταξί, να ξέρει πως θα τρώει πολύ ώρα στα πήγαιν'έλα.







VEHICLES



Από βέσπα έως υποβρύχιο ή αεροπλάνο σε μέγεθος boeing747, το GTA ήταν ανέκαθεν ένα παιχνίδι που μας προσέφερε απλόχερα την ικανοποίηση να οδηγήσουμε οποιοδήποτε όχημα. 

Μια ματιά στις εικόνες, και η συνειδητοποίηση ότι πρόκειται για γραφικά παιχνιδιού, αρκεί για να πείσει και τον πιο απαιτητικό.

Το customising των οχημάτων που πρωτοείδαμε στο San Andreas επανήλθε και είναι καλύτερο και διαθέτει πολλές περισσότερες δυνατότητες.
Ακριβώς από κάτω βλέπουμε και πάλι γραφικά παιχνιδιού σε δύο μετρίως πειραγμένα αυτοκίνητα που ωστόσο μας δίνουν μια ιδέα του τι μέλει γενέσθαι.





BONUS INFO:






Όπως με τα οχήματα, παρόμοιο customising μπορεί να γίνει και με τα όπλα. Ίσως είναι άχρηστη πληροφορία για κάποιον, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι αποτέλεσε ένα από τα αγαπημένα μου στοιχεία κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.






Τι να πει κανείς για ένα strip club σε HD; Καλή διασκέδαση... Στον Trevor αρέσει τόσο πολύ που τελικά κρίνει πιο συμφέρον να το αγοράσει να έχει και το κεφάλι του ήσυχο. Σημείωση: αν αρχίσετε να μιλάτε με μια χορεύτρια, σιγά σιγά θα μπορέσετε να τη γνωρίσετε και έξω από το club και να αποκομίσετε διάφορα "benefits"...






Επειδή με τα πολλά λόγια δεν έμαθε ποτέ κανείς να παίζει, και σίγουρα δε τερμάτισε κανείς mission, ας κλείσω λέγοντας το προφανές: το GTA V είναι ένα παιχνίδι το οποίο άξιζε τα χρήματα που χρειάστηκαν για να φτιαχτεί (280εκ δολλάρια αν δεν απατώμαι). Για την ακρίβεια, έβγαλε πολλαπλάσιο κέρδος σε ελάχιστο χρόνο αφού τις πρώτες 24 ώρες κυκλοφορίας του η RockStar με την Take-Two Interactive αποκόμισαν γύρω στα 800εκ δολλάρια. Αν τώρα κάποιος δε θέλει να βοηθήσει τους προγραμματιστές να αγοράσουν κι άλλο σπίτι στις Μπαχάμες, ας περιμένει να βγει για τον υπολογιστή. Ξέρω μόνο ότι εγώ δε μπόρεσα να περιμένω.

PS: Αν έχετε x-box πετάξτε το, τα γραφικά είναι σαφώς καλύτερα στο PS3
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...