Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ηχητικά Βασανιστήρια (1)

Καλησπέρα αντικοινωνικοί αγάμητοι, serial killers και λοιποί ενδιαφέροντες αναγνώστες μου. Σας καλωσορίζω στη νέα συγγραφική απόπειρα μου (ναι, πάλι θέλω να γράψω κάτι διαφορετικό, βαριέμαι εύκολα τη ρουτίνα).

Ας αρχίσουμε με μια απλή παραδοχή/συμπέρασμα: όλοι κρύβουμε ένα μικρό μαζόχα μέσα μας. Μας αρέσει να βλέπουμε τα θρίλερ και  τις ταινίες τρόμου αργά τη νύχτα, συχνά και μόνοι μας, παρόλο που ξέρουμε ότι το σκατό θα φτάσει στην κάλτσα με το πρώτο screamer που θα ξεπεταχτεί από την σκοτεινή, μικρή ή μεγάλη οθόνη. Πού και πού, γουστάρουμε να παρακολουθούμε ωμή ελληνική καλτίλα στο youtube (βλέπε Ερωτοδικείο, Εθνικό Σταρ, Εθνικά Μπούτια, Αννίτα Πάνια και λοιπά τηλεσκουπίδια, αλλά και οτιδήποτε από τα παραγωγικότατα 80's και 90's). Και βέβαια, όλοι έχουμε ακούσει σε περιπτώσεις χωρισμού/χυλόπιτας/χλαπάτσας κτλ. το σαπιολαϊκό κλαψομούνιασμα τύπου "Αχ, βαχ, με χώρισε η πουτάνα/Ο αλήτης με απάτησε/Μεθάω μόνος τις νύχτες/Γύρνα πίσω Μπάμπη" και δεν συμμαζεύεται, ενώ μια άλλη περίπτωση είναι αυτή της "περιέργειας" που μας ώθησε να ακούσουμε τα 2 JB και λοιπά σαχλοπόπ σκατά (πείτε μου πως δεν είμαι ο μόνος που το έχει κάνει αυτό).


Πάνω στην ανάγκη αυτή του να κακοποιήσουμε τον εαυτό μας έρχεται να συνδράμει δυναμικά και η λιγότερο εμπορική μουσική, με  δίσκους ικανούς να γαμήσουν τα αυτιά μας, την αισθητική μας, τις αξίες μας και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο φτωχό μυαλουδάκι μας. Στο παρόν άρθρο (και στα επόμενα) θα γνωρίσουμε μία ευρεία γκάμα από αυτούς, χρήσιμους για κάθε περίπτωση αυτοτιμωρίας και σαδιστικών βασανιστηρίων σε ανύποπτα θύματα. Let's begin:

1. Abruptum - De profundis mors vas cousumet

Είδος: Black Metal/Dark Ambient/Noise

Περιγραφή: Αυτό το EP αξίζει μόνο και μόνο για το
πρώτο κομμάτι, όπου τα σάουντρακ του Ντάριο
Αρτζέντο συναντούν ωμό, σατανικό black metal. Τι
πιο κατάλληλο από σκληρό θόρυβο, λαρυγγισμούς
τύπου "με σφάζουν με μπαλτά" και μπόλικα εφέ για να τροφοδοτήσεις τους εφιάλτες σου;

Κατάλληλο για: Θυσίες στον Σκοτεινό Άρχοντα
μετά από 15 g σκου και άφθονο κόκκινο κρασί.

Σημείωση 1: Θεωρώ πως όλα τα άλμπουμ αυτών των Σουηδών τρελάκηδων μπλακμεταλάδων αξίζουν να βρίσκονται σε αυτή τη λίστα, αλλά το "De profundis mors va cousumet" είναι ίσως ό,τι καλύτερο έβγαλαν ποτέ.

Σημείωση 2: Αυτή η λίστα δεν θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το μέταλ, οπότε εσείς που δεν το αντέχετε, μην ανησυχείτε. Είμαι σίγουρος πως όλο και κάτι θα βρείτε εδώ για να καλύψετε το μαζοχισμό και την περιέργεια σας. (Αν ακούτε μόνο Παντελίδη, Καρρά και Πέγκυ Ζήνα τότε μη μπείτε στον κόπο. Ήδη κακοποιείτε αρκετά τα αυτιά σας, δεν χρειάζεστε βοήθεια.)


2. Alterested States of America - Agoraphobic Nosebleed

Είδος: Goregrind/Cybergrind

Περιγραφή: 99 σύντομοι σπασμοί βίας, παραλογισμού και μισανθρωπιάς περιέχονται σε αυτό το άλμπουμ. Proceed with caution.

Κατάλληλο για:  Πρωινό ξύπνημα μέσα στη γκαύλα και τη μαστούρα,επιθετική οδήγηση με πάτημα γριών και γκραν φινάλε-έκρηξη σε μια εκκλησία ή ένα νηπιαγωγείο. Με πολλά θύματα. Διαμελισμένα.
Σε χίλια κομμάτια. ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΕΟ΄ΞΔΩΚΔΦΗ



3. Alvin Lucier - I am sitting in a room

Είδος: Experimental/Electroacoustic
Περιγραφή: 45 λεπτά το ίδιο μικρό κείμενο, με τα λόγια να μεταμορφώνονται σταδιακά σε αντηχήσεις/αντίλαλο που προκαλείται από την αντανάκλαση του ήχου στο δωμάτιο που βρίσκεται ο ομιλητής. Αρκετά υπνωτιστικό και σίγουρα ανατριχιαστικό.

Κατάλληλο για: Υπνωτισμό ανυποψίαστων θυμάτων θρησκευτικής σέκτας στο βόρειο Περού, το χειρότερο (και πιο βαρετό) "ταξίδι" με παραισθησιογόνα και αυτοκτονία από οξεία αποπληξία. Ένας δίσκος, πολλές χρήσεις.


4. AMM - AMMMusic

Eίδος: Free Improvisation
Περιγραφή: 5 άτομα, 10+ πηγές ήχου, 53 λεπτά απόλυτου ηχητικού χάους. Τυχαίοι ήχοι, σχεδόν απόλυτη κακοφωνία και αρκετές εκπλήξεις σε ένα δίσκο τρομερά πρωτοποριακό ακόμα και σήμερα.

Κατάλληλο για: Πόλεμο νεύρων με τον αντιπαθητικό γείτονα, τον αδερφό-φυτό, τη μικρή σπαστικιά ξαδέρφη και γενικά όποιον δε γουστάρεις. Βέβαια, και τα δικά σου νεύρα κινδυνεύουν εξίσου, οπότε φρόντισε να προμηθευτείς εγκαίρως ωτασπίδες, μπαμπάκι ή καλά ακουστικά μαζί με ένα MP4 με την αγαπημένη σου μουσική.


5. Anal Cunt - It just gets worse

Είδος: Grindcore/Noisecore/Comedy Rock

Περιγραφή: Κοίτα το γαμημένο εξώφυλλο. ΚΟΙΤΑ ΤΟ ΤΟ ΠΟΥΣΤΙΚΟ. ΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ; ΑΥΤΟ.

Κατάλληλο: Άγριο σεξ με την κοπέλα/αγόρι/σκύλο σου (κατά προτίμηση πρωκτικό με μπόλικο μεζέ), αιματηρή και βίαια δολοφονία του/της με τιρμπουσόν, λούσιμο με τζίνα μπεντζίνα και άναμμα φωτιάς με αναπτήρα όσο αλαλάζεις και ντη μπαίζεις/σλικάρεις με το θέαμα. ΚΑΙ ΓΑΜΩ. (Μην ειδοποιήσεις την πυροσβεστική. Άσε την φωτιά να ολοκληρώσει το έργο της.)


6. Annie Gosfield - Flying Sparks and Heavy Machinery

Είδος: Musique Concrete, Electroacoustic
Περιγραφή: Είσαι μόνος σου σε ένα τεράστιο εργοστάσιο όπου χιλιάδες γρανάζια γυρίζουν προς κάθε κατεύθυνση, πιστόνια και ολισθητήρες στενάζουν μεταλλικά και μηχανικοί βραχίονες εκτελούν περίπλοκους χειρισμούς. Όσο περνά η ώρα, αισθάνεσαι τις αρθρώσεις σου να γίνονται άκαμπτες και το αίμα σου να γίνεται πυκνότερο.
Αργά αλλά σταθερά, γίνεσαι μηχανή...

Κατάλληλο για: Ρομπότ. Και σαημπεργκοθούδες.




7. Arne Nordheim - Electric

Είδος: Musique Concrete
Περιγραφή: Κάποια από τα σημαντικότερα έργα του Σκανδιναβού συνθέτη πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής Arne Nordheim. Ένα ηχητικό ταξίδι σε μυστηριώδη, απομονωμένα αλλά και απειλητικά τοπία (βλ. φιορδ, βουνοκορφές και παγετώνες).

Κατάλληλο για: Τελετουργικές επικλήσεις λευκών σαμάνων στη Λαπωνία, εξερευνητική αποστολή στον Πλούτωνα και αποκατάσταση των πάγων της Ανταρκτικής. (Η μουσική βγάζει πραγματικά μια απόκοσμη ψυχρότητα που μπορεί να φέρει το χειμώνα στο καλοκαίρι. Αντίο κλιματιστικά.)





8. Autechre - Quaristice

Είδος: IDM/Experimental

Περιγραφή: Ψυχρή, απρόβλεπτη κι απάνθρωπη πειραματική IDM από ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του είδους. Μέσα στο χάος θα βρεις μπητάκια και λουπάκια, αλλά δεν είναι κατάλληλη για playlists μπαρ, πόσο μάλλον για χορό.

Κατάλληλο για: Ταινία επιστημονικής φαντασίας με πλοκαμοφόρους μεταλλαγμένους εξωγήινους, σχολικό χορό αυτιστικών ψυχοπαθών και μαζική έξοδο κόσμου από κλαρινοκλάμπς και λοιπών χώρων εκδηλώσεων και νυκτερινής ζωής.



9. Arktau Eos - Mirrorion

Είδος: Ritual Ambient/Dark Ambient
Περιγραφή: Θάνατος. Θυσίες. Φαντάσματα. Αίμα. Χιόνι. Πόνος.
Μαστούρα. Τρόμος. Απλά συνταρακτικό. 

Κατάλληλο για: Λιτανείες γυμνών παρθένων στις λίμνες της Φινλανδίας, μύηση πιστών σε σατανική οργάνωση της Ινδονησίας (βλ. V/H/S 2) και μασονικές τελετές χειροτόνησης. Επίσης, δημιουργεί κατάλληλη ατμόσφαιρα σε τελετουργικά όργια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σάουντρακ για ντοκιμαντέρ περί αιματηρών αιρέσεων, ενώ αναγκάζει τους τρομοκρατημένους γείτονες να καλέσουν την αστυνομία αν έχει μπει στη διαπασών τις μεταμεσονύκτιες (κι όχι μόνο) ώρες.
Ένας δίσκος-πολυεργαλείο πραγματικά.


10. The Axis of Perdition - Deleted Scenes from the Transition Hospital

Eίδος: Black/Industrial Metal/Dark Ambient
Περιγραφή: Nομίζω πως το εξώφυλλο αρκεί εδώ.

Κατάλληλο για: Όσους αγαπούν το Silent Hill και το αρρωστημένο, ανορθόδοξο black metal. (Όσο το ακούς νιώθεις πως είσαι μέσα στο Alchemilla Hospital και σε κυνηγάνε αυτές οι σιχαμένες νοσοκόμες.) Επίσης, το προτείνω για όσους θέλουν να παραμείνουν ξύπνιοι το βράδυ, καθώς και για όσους γράφουν τρομακτικές ιστορίες και θέλουν έμπνευση.




     Και εδώ το πρώτο άρθρο της στήλης λαμβάνει τέλος. Ραντεβού σε μία βδομάδα για ακόμη περισσότερη ηχητική σαπίλα και ματωμένα αυτιά. Καλό Σ/Κ ψυχάκηδες. (Και να θυμάστε, αν έχετε οποιαδήποτε πρόταση/προσθήκη, μετά χαράς θα κλέψω λίγο χρόνο από το εντατικό πρόγραμμα μου φυτοζωίας κι αντικοινωνικότητας προκειμένου να το ερευνήσω και να το συμπεριλάβω σε επόμενο άρθρο.)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...