Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Μυστήρια παραφυσικά φαινόμενα vol 2 ..«Αυτόματη ανάφλεξη»..




Τι κοινό μπορεί να έχει ο τίτλος ενός τραγουδιού των Μπλέ μ’ ένα παραφυσικό φαινόμενο που προκαλεί ρίγους στη σπονδυλική στήλη οποιουδήποτε μπει στη διαδικασία να σκεφτεί ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή ίσως να του συμβεί ;





Πρώτη φορά που διάβασα για αυτό το φαινόμενο ήταν στο μυθιστόρημα "Μητέρα Στάχτη" του Αλέξη Σταμάτη και μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση.

Η αυτόματη ανθρώπινη ανάφλεξη SHC (sponta-neous human compustion) είναι η διαδικασία όπου ένα ανθρώπινο σώμα πιάνει φωτιά ως αποτέλεσμα θερμότητας που δημιουργήθηκε από τα εσωτερικά του όργανα. Αν και κανείς δεν έχει δει ποτέ μια τέτοια κατάσταση, αρκετοί θάνατοι που εμπλέκονται με φωτιές έχουν αποδοθεί σε αυτήν.

Σήμερα υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 200 καταγεγραμμένες περιπτώσεις στα τελευταία 300 χρόνια. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από την απουσία μιας ικανοποιητικής έρευνας. Σε πολλές από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι υπήρξε μια εξωτερική πηγή θερμότητας  (πχ τσιγάρο) και τίποτε δεν συνέβη "αυτόματα".

Βέβαια αυτό που κάνει το φαινόμενο ακόμα πιο περίεργο είναι ότι  έχουν υπάρξει επιζώντες τέτοιων περιστατικών. Οι μοναδικοί αυτοί μάρτυρες μίλησαν για έντονη αίσθηση καψίματος στην κοιλιά και το στήθος, λίγα λεπτά πριν τυλιχτούν στις φλόγες.




‘’Αποτεφρωμένος βρέθηκε από μέλη της οικογενείας ο 65χρονος Danny Vanzandt από το Muldrow της πολιτείας της Οκλαχόμα’’.

Σύμφωνα με τον σερίφη του Sequoyah County ο θάνατός του αποδίδεται σε SHC, μια μη προκαλούμενη από εξωτερικούς παράγοντες καύση του σώματος. Σε δήλωση του μάλιστα, στην KSDK-TV ο σερίφης αναφέρει: "Νομίζω ότι υπάρχουν  μόνο περίπου 200 τέτοιες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο." και πρόσθεσε  "Δεν υπήρξε καμία ζημιά στα έπιπλα και τριγύρω από το νεκρό σώμα του 65χρονου".

Αρκετές έρευνες έγιναν με απώτερο σκοπό να δοθεί  μια ορθολογική εξήγηση. Η πιο πρόσφατη σοβαρή έρευνα είναι αυτή του Δρ. Τζον ντε Χααν, ενός διακεκριμένου ειδικού εγκληματολογίας στο Ινστιτούτο Εγκληματολογίας της Καλιφόρνια. Η έρευνα του, έδειξε ότι ένα σώμα μπορεί να σιγοκαίει για ώρες μέχρι να γίνει τελείως στάχτη και οι φλόγες να είναι τόσο μικρές που να μην επηρεάζουν τον περιβάλλοντα χώρο.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι για την εφαρμογή της συγκεκριμένης θεωρίας προαπαιτείται κάποια εξωτερική πηγή ανάφλεξης και αρκετές ώρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ στα θύματα του περίεργου φαινομένου η φωτιά ξεκινά από το εσωτερικό του σώματος και κατακαίει το σώμα σε ελάχιστα λεπτά.

Ο Καθ. Τζον Γκρενόμπλ, λέκτορας σε θέματα αποτέφρωσης αναφέρει ότι σε ένα κρεματόριο το πτώμα υποβάλλεται πρώτα σε μια θερμοκρασία 1037 Κ επί 90 λεπτά και ύστερα σε θερμοκρασία 850 Κ επί άλλα 60 μέχρι 150 λεπτά. Αυτό που βγαίνει όμως από τον κλίβανο δεν είναι στάχτες και σκόνες αλλά “τμήματα οστών τα οποία έπειτα κονιορτοποιούνται με το γουδοχέρι”.

Βέβαια υπάρχουν αρκετές θεωρίες ακόμα που προσπαθούν να «δικαιολογήσουν» το φαινόμενο βαπτίζοντας το ως σύμπτωση διαδοχικών γεγονότων και συγκυριών. Τέτοιες είναι :

"Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ"

Η θεωρία αυτή λέει ότι εάν κάποιος είναι αλκοολικός και καπνίζει ενώ ταυτόχρονα πίνει ένα δυνατό ποτό, αυτό αυξάνει το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα σε σημείο που μπορεί να δημιουργηθεί ανάφλεξη. Ωστόσο, αυτή η εξήγηση είναι αβάσιμη διότι συνήθως η αιθανόλη καίγεται μόνο εάν η συγκέντρωσή της είναι άνω του 23% περίπου, ενώ ένα θανάσιμα τοξικό επίπεδο είναι περίπου 1%. Για να επιτευχθεί λοιπόν ένα επίπεδο αλκοόλ στο αίμα της τάξης του 20% θα σήμαινε την πόση πολλών φιαλών καθαρής βότκας για παράδειγμα.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε την πλέον πιο λογική θεωρία "ΕΦΕ ΤΟΥ ΦΙΤΙΛΙΟΥ".

Σύμφωνα με αυτήν το λίπος του δέρματος, για άγνωστους λόγους, λιώνει ξαφνικά επάνω στα ρούχα των θυμάτων και μεταβάλλεται στην κυριολεξία σε φιτίλι, έτοιμο να πάρει φωτιά. Η θεωρία αυτή εξηγεί εν μέρει κάποια από τα φαινόμενα, αλλά αν τη δει κάποιος στο σύνολό της, διαπιστώνει ότι κάθε άλλο παρά στιβαρή είναι αφού δεν εξηγεί καθόλου πώς μπορούν να αναπτυχθούν οι τεράστιες θερμοκρασίες.

Τελευταία μια νέα εξήγηση αρχίζει να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος: Η ξαφνική επιτάχυνση του μεταβολισμού που αποδίδεται σε μια νέα συνομοταξία «αναρχικών μορίων». Τα μόρια αυτά προκαλούν αλυσιδωτές επιταχυνόμενες αντιδράσεις με τις βιοχημικές ουσίες, οι οποίες παράγουν ενέργεια στο ανθρώπινο σώμα και χρησιμοποιούνται κανονικά για να απελευθερώσουν ενέργεια με αργό αλλά σταθερό ρυθμό.


Η φύση έχει φροντίσει να απομονώσει τα «εργαστήρια παραγωγής” ενέργειας του σώματος που βρίσκονται σε κάθε κύτταρο, με τη βοήθεια μεμβρανών. Όμως αυτές οι μεμβράνες μπορεί (θεωρητικά τουλάχιστον) να σπάσουν και τότε η θερμότητα που θα αναπτύσσεται είναι παραπάνω από αρκετή για το φαινόμενο αυτανάφλεξης. Αρκεί να σκεφτούμε ότι η διάσπαση ενός μόνο γραμμαρίου γλυκόζης (το καύσιμο του οργανισμού) απελευθερώνει 38.000 joule, θερμότητα αρκετή για να ζεστάνει ένα φλιτζάνι με καφέ.




Κλείνοντας αυτή την ανασκόπηση επιθυμητό θα ήταν να γίνει ξεκάθαρο το γεγονός ότι ένα τέτοιο φαινόμενο δεν μπορεί να μελετηθεί σε βάθος λόγω της φύσης του και της ιδιότροπης μορφής εκδήλωσης του. Η επιστήμη θεωρεί πως μπορεί να ερμηνεύσει τα πάντα αρκεί να της παρέχονται τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα.

Η “λογική” δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα συμφωνήσει με την ερμηνεία του φαινομένου. Αν όντως δεν συμφωνήσει, κάτι που οφείλουμε να το αποδεχτούμε σαν πιθανότητα, τότε θα χρειαστεί να επαναθεμελιώσουμε πολλές έννοιες και πολλά δεδομένα. Το μόνο σίγουρα είναι πως μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου, καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα πέσεις στο κρεβάτι σου να σκεφτείς μήπως εσύ, μπορεί να είσαι ο επόμενος που θα βρουν καμένο το άλλο πρωί. Καλή συνέχεια!


Πάμε να χαλαρώσουμε τώρα λίγο https://soundcloud.com/sushi-liberola/xu36c7aw4fid 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...