Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Κινηματογράφος: The Human Centipede (both sequences)





Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, θα πραγματοποιήσουμε μαζί ένα ταξίδι στον αρρωστημένο κινηματογράφο (βαρβαριστί disturbing cinema), μετά φόβου και πάθους. Θα ξεκινήσουμε με μια ταινία που γνωρίζετε οι περισσότεροι, έστω και εξ ακοής, και η οποία έχει προκαλέσει μεγάλες δόσεις αηδίας, τάσης προς έμετο και αρνητικές κριτικές από τους απανταχού θεατές.

Ομιλούμε φυσικά για την ταινία Human Centipede (ελληνιστί Ανθρώπινο πείραμα – οποία πρωτοτυπία εκ των Ελλήνων μεταγλωττιστών) η οποία αποτελείται από δύο μέρη.


Στην πρώτη ταινία (ημ. κυκλ. 2009) παρακολουθούμε έναν γιατρό, τον δόκτορα Heiter ο οποίος έχει βάλει ως σκοπό της ζωής του να δημιουργήσει ένα νέο ‘κατοικίδιο’ – για να το καταφέρει, απαγάγει τρεις τουρίστες και τους ενώνει χειρουργικά, με το στόμα του ενός να ενώνετε στον κ… χμμμ, στα οπίσθια του άλλου και πιο συγκεκριμένα στην άκρη του παχέος εντέρου του. 

Ο (ελαφρώς ανισόρροπος) γιατρός Heiter



Όπως καταλαβαίνετε, απλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως το περπάτημα γίνονται σχεδόν ακατόρθωτες. Η ώρα του δείπνου δε, είναι ακόμα χειρότερη, μιας και μόνο ο πρώτος μπορεί να φάει. Οι υπόλοιποι δίνουν ένα πιο κυριολεκτικό νόημα στη φράση ‘Φάε σκατά’.
Βέβαια υπάρχει πάντα και η εναλλακτική εκδοχή περί ομαδικής δουλειάς. Ελπίζω το αφεντικό μου να μην έχει ποτέ καμιά παρόμοια ιδέα (ομιλώ για το ανθρώπινο αφεντικό μου, όχι τον Μεγαλοδύναμο)

Είναι κι αυτό μια οπτική



Για να πραγματοποιήσουμε τώρα και την πρώτη εικόνα που σας καλωσόρισε στην στήλη, στο τέλος ο γιατρός σκοτώνεται από δυο αστυνόμους που εισβάλλουν στο σπίτι/εργαστήριο/κολαστήριο ενώ από την τριάδα των θυμάτων επιζεί μόνο η μεσαία.
Σε άλλες λεπτομέρειες (που κανείς δε θα διαβάσει) στον ρόλο του γιατρού βρίσκουμε τον Dieter Laser και στον ρόλο των θυμάτων την Ashley Williams, την Ashlynn Yennie και τον Akihiro Kitamura (υποθέτω ότι ο τελευταίος επιλέχτηκε μόνο και μόνο για να μην παραπονεθούν οι Ιάπωνες που έχουν παράδοση στις ανωμαλίες).
Η ταινία κέρδισε τέσσερα βραβεία σε φεστιβάλ του φανταστικού. Α, και είχε προταθεί για το βραβείο χειρότερης ταινίας στο φεστιβάλ Fangoria το 2011(και τώρα ψυχαναγκάζομαι να μάθω ποια ήταν αυτή που κέρδισε το βραβείο).

Το πόστερ της πρώτης ταινίας







Μετά την ‘επιτυχία’ της πρώτης ταινίας, δεν άργησε να ακολουθήσει ένα sequel το 2011, το οποίο γυρίστηκε εξ ολοκλήρου σε ασπρόμαυρο, επειδή σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της ταινίας φαινόταν πιο τρομακτικό.
Στην δεύτερη ταινία συναντάμε τον Martin, έναν απερίγραπτο, μοναχικό τύπο που κουβαλάει πάνω του τις δέκα πληγές του Φαραώ, συν πέντε-έξι ακόμα ως μπόνους. Κι επειδή μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, κόψτε φάτσα:

Seriously?



Ο Martin λοιπόν είναι ένα διαταραγμένο τυπάκι που μένει με την μάνα του, έχει εμφανή ψυχολογικά προβλήματα και πάνω απ’ όλα είναι εμμονικός με την πρώτη ταινία Human Centipede. Εδώ έγκειται και το έξυπνο concept της δεύτερης ταινίας: δεν είναι άμεσο sequel, ουσιαστικά είναι η ιστορία ενός ψυχάκια που επηρεάστηκε από μια ταινία.
Ο βατραχομούρης φίλος μας θέλει να πραγματοποιήσει το όνειρο του γιατρού από την πρώτη ταινία, αλλά δεν του φτάνει μόνο αυτό: θέλει να μεγαλώσει την σαρανταποδαρούσα, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας δώδεκα άτομα αντί για τρία. Και για να αποδώσει φόρο τιμής στην πρωταγωνίστρια της πρώτης ταινίας, την καλεί και πραγματοποιεί τον εφιάλτη της, που μέχρι τότε ήταν ο πιο σημαντικός ρόλος της καριέρας της: την χρησιμοποιεί ως την κεφαλή της σαρανταποδαρούσας.
Η ταινία έχει αρκετά σεναριακά κενά, είναι πολύ πιο περιγραφική και σαδιστική στις σκηνές βίας από την πρώτη, αλλά τελικά αυτό που μένει στο μυαλό μας είναι ο πρωταγωνιστής (trivia: όταν έκανε οντισιόν, ο σκηνοθέτης του ζήτησε να βιάσει μια καρέκλα. Το έκανε. Δεν ξέρω πως, μην με ρωτάτε, αυτά δεν τα λέει η Αγία Γραφή).

Ο Martin επί το έργον


Η ταινία τελειώνει με την πρωταγωνίστρια να καταφέρνει να γλιτώσει και να ταΐζει πρωκτικώς τον μορφονιό με μια σκουληκαντέρα.
Μπλα-μπλα και περισσότερες ανούσιες πληροφορίες: στον ρόλο του Martin συναντάμε τον Laurence R. Harvey (ήταν η πρώτη του ταινία) και στον ρόλο του εαυτού της, την Ashlynn Yennie.




Το πόστερ της δεύτερης ταινίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σκηνοθέτης Tom Six σκοπεύει να γυρίσει κι άλλη ταινία, ώστε να ολοκληρωθεί η τριλογία. Θα κυκλοφορήσει μάλλον το 2014 και ακούγεται ότι η σαρανταποδαρούσα θα αποτελείται από πεντακόσια άτομα, εκτοξεύοντας τον δείκτη αηδίας στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα.

Ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης-παραγωγός-παιδί για τα θελήματα Tom Six
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...