Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

League of Legends Part 4: The SOLO MID - Poke, Burst, Assasinate




MID/mid/MID MID MID/MID OR FEED

   Ένα lane πολυσυζητημένο, ένα lane που μπορεί να καθορίσει, να πάρει πάνω του ή και να χάσει όμως όλο το παιχνίδι... Το ΜID είναι το lane των πιο παρτάκιδων αλλά και των πιο αφοσιωμένων στην ομάδα παιχτών.

   Ο παίχτης του ΜΙD είναι από αυτούς που κυνηγάνε το kill από τα πρώτα δευτερόλεπτα του παιχνιδιού, να πάρει όσα περισσότερα kill γίνεται (ποτέ εις βάρος του farm του) και, καθώς είναι στη μέση του χάρτη, να εκμεταλλευτεί τη θέση του και να τρέχει πάνω κάτω μαζί με τον jungler σαν τον Βέγγο για να βοηθήσει τους υπολοίπους. Παράλληλα, θα πρέπει να προσέχει το δικό του lane γιατί είναι ίσως το βασικότερο στο παιχνίδι, αφενός λόγω απόστασης (όσο πιο κοντά είσαι στον αντίπαλο τόσο πιο γρήγορα θα μπουν και στη βάση σου), αφετέρου γιατί αν επιτρέψει στον αντίπαλο να ντυθεί θα καταστρέψει το παιχνίδι των υπολοίπων.

   Το τελευταίο πρακτικά σημαίνει το εξής: Αν κάνεις 10/8 στο πρώτο εικοσάλεπτο, είσαι χειρότερος από αυτόν που κάνει 1/4. Γιατί; Γιατί έδωσες 8 kill σε αυτόν που μπορεί να κυκλοφορήσει άνετα στα υπόλοιπα lane και να καταστρέψει κάθε αξιοπρεπή προσπάθεια που έκανε το team σου μέχρι εκείνη την ώρα. Το ότι το MID πρέπει να παίρνει kill, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι είναι θεμιτό να δίνει έστω και ένα στον αντίπαλο. Αν έπαιζες μόνος σου καραεγωίσταρε, να πω οκ. Όταν έχεις άλλους 4 γαμημένους συμπαίκτες που προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, το τελευταίο που θα έπρεπε να συμβαίνει είναι να προετοιμάζεις έναν αντίπαλο κομμένο και ραμμένο για να τους εξαφανίσει από προσώπου γης σε μερικά δευτερόλεπτα.


   Ποτέ μου δε συμπάθησα την Katarina. Καταπληκτικός assassin, θα συμφωνήσω, αλλά συνήθως όταν τον έχεις στο team, εμφανίζεται την πιο ακατάλληλη στιγμή, σου παίρνει σίγουρα kills, σπάει το turret που έχεις μπροστά σου και φεύγει χαρωπά πηγαίνοντας να ενοχλήσει κάποιον άλλον, αφήνοντάς εσένα χωρίς άλλη επιλογή από το να πιέσεις και να βρεθείς ξαφνικά ανάμεσα σε 3-4 αντιπάλους που εμφανίστηκαν τόσο ξαφνικά που στοιχηματίζεις ότι έχουν παρακολουθήσει εκπαίδευση special forces. Αυτό είναι άλλο ένα από τα κακά του roaming. Λίγοι παίχτες καταφέρνουν να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στους υπολοίπους, αλλά ταυτόχρονα να ελέγχουν και να προειδοποιούν την ομάδα για τις κινήσεις των αντιπάλων.


   Οι assassins πάντως είναι κατά γενική ομολογία το αγαπημένο είδος MID χαρακτήρα. Από τη μια, αυτό εξηγείται γιατί όλοι θέλουν να νιώσουν pro πετώντας 3-4 skill στη σειρά και βλέποντας τον αντίπαλό να τρέχει και να μη φτάνει. Από την άλλη, είναι και κατά κάποιο τρόπο αναγκαίο για τα team fights. Εκεί, ο ρόλος του είναι να σκοτώσει το αντίπαλο ADC σε κλάσματα δευτερολέπτου, και από εκεί και έπειτα να γυρίσει στο team fight έχοντας ως επόμενο στόχο το ΜID των αντιπάλων.

   Δυστυχώς λίγοι θυμούνται το ρόλο τους μέσα στο παιχνίδι και δεν είναι λίγες οι φορές που θα δούμε το ΜID να κυνηγάει τον πιο αδύναμο κρίκο μπας και πάρει κάνα kill, αγνοώντας οτιδήποτε άλλο. Εδώ έχω να πω ότι δε φταίει ο παίχτης, φταίει η φύση που αλλού έπλασε και αλλού έκλασε. Αν είσαι τόσο κομπλεξικός και στερημένος στη ζωή σου, το παιδί της φάπας, ο άχρηστος που αποφάσισες να το παίξει gamer αλλά παράλληλα το game που γνωρίζεις είναι το LOL και το FIFA, τότε δε σε αδικώ. Ωστόσο, έχω μια εξαιρετική πρόταση για τέτοιες περιπτώσεις: Co-op vs AI. Για σκέψου όλα αυτά τα botakia, που κάθονται μόνα τους και ανυπομονούν για τη στιγμή που θα τους δώσεις ΕΣΥ φίλε μου άχρηστε λίγη σημασία!

Μιλώντας για άχρηστους, θέλω κάπου εδώ να ανοίξω μια παρένθεση για το νέο κύμα assasin χαρακτήρων που δεν είναι mages, ωστόσο λατρεύονται για την ικανότητά τους να κυριαρχούν στο MID lane.


   Μακάρι να μου εξηγούσε κάποιος ΓΙΑΤΙ βγήκαν αυτοί οι χαρακτήρες εξ αρχής!!!!
Οκ, ίσως τα παραλέω, αλλά το σίγουρο είναι ότι στο βωμό των χρημάτων και του update, χάθηκαν κάποιες ευαίσθητες ισορροπίες. Το AD MID είναι αρκετά ενδιαφέρον, εντούτοις είναι αναγκαίο κάποιο balance ώστε να μην αχρηστεύονται καλοί και αγαπημένοι χαρακτήρες του lane. Δε ξέρω αν αποτελεί λύση κάποιο νέο item που θα βοηθήσει τον mage απέναντι στον AD από το early game (που εκεί συνήθως ξεκινάει και το unbalance) ή μια γενική αναμόρφωση των χαρακτήρων (kha'zix, zed κλπ). Πάντως, όσο μπορεί ο κάθε ανέπαφος να πάρει ένα χαρακτήρα που στο early game είναι ικανός να πάρει kill ακόμα και αν το mouse το χειρίζεται ένας αυτιστικός με πάρκισον, τότε δε μπορούμε να μιλάμε για balance.

   Οι προαναφερθέντες χαρακτήρες είναι ανάρπαστοι μεταξύ τόσο καλών παιχτών, όσο και εκ διαμέτρου αντίθετων. Ωστόσο, υπάρχει και μια ειδική κατηγορία ανίκανων, που δε μπορώ να περιγράψω σε καμία γνωστή γλώσσα. Θα αφήσω τον θείο Αλβέρτο να μας το εξηγήσει.


   Αυτές θα μπορούσαν να είναι οι πρώτες λέξεις ενός κακομαθημένου παλιόπαιδου. Είναι οι λέξεις που με το που δεις γραμμένες στο team chat σε πιάνει κρύος ιδρώτας, ξέρεις ότι δε πρόκειται να ακολουθήσει τίποτα καλό και δυστυχώς είναι περιορισμένες και οι επιλογές σου από εκεί και έπειτα.

   MID or FEED. Δε βγαίνει εύκολα από το στόμα κάποιου ο οποίος διαθέτει τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Ποτέ δε λέγεται από κάποιον που όντως είναι καλός μόνο στο MID. Είναι το "yolo" ή το "swag" του gaming. Η έκφραση που σε βάζει αμέσως στη κατηγορία "WANTED DEAD or ALIVE". Αυτοί που την πετάνε είναι εγωμανείς, θα πουν gg noob easy ακόμα και αν ο αντίπαλος είναι ρακούν με Alzheimer, και θα περηφανεύονται για το platinum division στο οποίο ανήκουν μετά από 5000 παιχνίδια.

   Αυτοί οι τύποι είναι για κινέζικο βασανιστήριο. Δε νοιάζονται για το team παρά μόνο για την δική τους ικανοποίηση. Αν τύχει και παίξουν καλά, θα κατηγορούν κάθε μέλος της ομάδας για feed, για το πόσο noob είναι, για τα division των υπολοίπων κλπ. Αν feedaroun οι ίδιοι, είναι άλλη υπόθεση. Σε αυτή τη περίπτωση:
Haha, I am not even trying
I'm trolling lalala
I'm just having fun bro
It's a normal, not a ranked
I am just checking chars
stfu noobs

   Οι τύποι είναι πραγματικά διάλεξε και πάρε. Θα έπρεπε να εφευρεθεί ξεχωριστό reason report αποκλειστικά και μόνο για αυτούς. Και ban for life. Είχες μια κουραστική μέρα και μπήκες να παίξεις ένα παιχνίδι για να χαλαρώσεις; Δε θες να τους βρεις μπροστά σου πίστεψέ με.

   Έχω την αίσθηση ότι έχουμε ξεφύγει από το θέμα, το οποίο δεν είναι άλλο από το MID. Επανέρχομαι με ελαφρά πηδηματάκια λοιπόν.




   Μια κατηγορία MID είναι και τα MID-Support. Χαρακτήρες με λιγότερο ίσως burst dmg, πολλά cc, ικανοί να σταδιοδρομήσουν με διαφορετικό build και στο bot lane. Αυτοί οι χαρακτήρες έχουν τελείως διαφορετική νοοτροπία, δεν είναι συνετό να ορμήξουν για το kill και συνήθως αρκούνται στο να farmaroun περιμένοντας υπομονετικά το team fight. Εκεί πάλι, ο ρόλος τους δε θα είναι να εξαφανίσουν το ADC, αλλά να κρατήσουν πάνω τους ακόμη και ολόκληρη την αντίπαλη ομάδα, καταστρέφοντας τον σχηματισμό της.

   Δεν είναι εύκολο. Το να αφήσεις τη νοοτροπία "είμαι το κέντρο του σύμπαντος". Να κάνεις πολύ dmg και τις περισσότερες φορές να παίρνει kill η ομάδα σου καθαρά χάρη σε εσένα αλλά σπάνια να το πάρεις εσύ. Ωστόσο, η ικανοποίηση του ότι προσφέρεις, του ότι έχεις να δώσεις κάτι παραπάνω από το να κάνεις 2k dmg μαζεμένα, σε αποζημιώνει. Τέτοιοι χαρακτήρες θα κρατήσουν το MID lane περισσότερο από οποιονδήποτε, θα το υπερασπιστούν μέχρι τελικής πτώσης, και συνήθως ακόμη και αν πεθάνουν οι αντίπαλοι θα μαζευτούν τρομαγμένοι και ντροπιασμένοι προς τα πίσω. Assassins? Όχι. Απλά team players.


   Να ξεκαθαρίσω κάτι: η Nidalee ΔΕΝ είναι SUPPORT!!! Βάλε την top, mid, αλλά ΜΗΝ την αποκαλείς support!

   Η Nidalee είναι από τους χαρακτήρες που παίζουν καθαρά και μόνο για την πάρτυ τους. εξαιρετικό MID, αναμφίβολα, αλλά έχω σιχαθεί να τη βλέπω στο bot ως support. Είναι σαν να βάζεις ένα YI να παίξει support. Γίνεται; Δε γίνεται. Απλά κοροϊδεύεις τον εαυτό σου και το team. Ξέρω ότι ήθελες να παίξεις MID και το πρόλαβε άλλος, ξέρω ότι μόλις πήρες το καινούργιο skin της και θες να τη δεις σε δράση, ξέρω ότι πάντα έβλεπες άλλους να παίρνουν kill με ένα και μόνο ακόντιο και ζήλεψες, αλλά ΜΗ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑΛΑΣ ΣΤΟ BOT. Κάνεις δύσκολη τη δουλειά του ADC, δεν έχει support το team και καταλήγει με μια γατούλα να χοροπηδάει μέσα έξω στους θάμνους. Κάθε ομάδα μπορεί να έχει ΜΟΝΟ ένα MID, και δε γίνεται να έχει εφεδρικό. Για κανένα λόγο. ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ.



   Ένας είναι το πολυεργαλείο πολυαγαπημένοι άγνωστοι φίλοι μου. Ένας. Και είναι κοντός.

   Ο αγαπημένος μας χαρακτήρας. Γιατί είναι ποντικάκι. Γιατί γίνεται αόρατος. Γιατί έχει μαγικά μανιτάρια. Γιατί είναι ο "Captain Teemo on Duty!".

Όταν βγήκε ο Teemo, κάποιος ήθελε να τρολλάρει... Πολύ όμως... Ο Teemo είναι ένας stealth/support/ranged/dps/mage/carry/assasin/jungler/ward χαρακτήρας. Κάνει τα πάντα, τα κάνει καλά και είναι υπερβολικά γλυκός για να τον σκοτώσεις. Προτού εμφανιστούν όλοι οι μικρόψυχοι και πουν ότι δεν είναι ο καλύτερος χαρακτήρας του παιχνιδιού, ένα έχω να πω...

Περιμένατε ότι θα έλεγα όντως κάποιον που νικάει τους πάντες; Σοβαρά; Απλά είναι αδύνατον να παίξεις LOL χωρίς να ξεχωρίσεις αυτό το μικρό ελβετικό σουγιά, χωρίς να ξεχαστείς και να παριστάνεις τη φωνή του από μέσα σου, χωρίς να flamareis οικογένειες και θρησκείες πέφτοντας πάνω στα μανιτάρια του...


PS: Στο επόμενο μέρος: μικρά μυστικά που όλοι πρέπει να θυμόμαστε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...