Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ, Part 5 - Πέντε λανθασμένες αντιλήψεις για τους gamers


Στο προηγούμενο διαδικτυακό παρατηρητήριο (το οποίο θα βρείτε εδώ http://t-expozed.blogspot.gr/2013/09/part-4-gamers.html) αναφερθήκαμε στα 6 πιο σοβαρά ελαττώματα των gamers, ανεξαρτήτως φύλου, τα οποία κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί για τον εαυτό του. Σήμερα ωστόσο θα καταρρίψουμε 5 από τους πιο συνηθισμένους μύθους που στερεοτυπικά πάντα, τους έχουν αποδοθεί. 


1. Οι φανατικοί gamers είναι ανώριμοι και πνευματικά κατώτεροι. 



Το gaming δεν είναι ένα μέσο ψυχαγωγίας με το οποίο ασχολούνται άνθρωποι χαμηλού δείκτη νοημοσύνης ή ανώριμου χαρακτήρα.
Η προσωπικότητα ενός gamer δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τις πράξεις του εντός ενός παιχνιδιού το οποίο για παράδειγμα μπορεί να έχει ως κύριο συστατικό στο gameplay του τη βία.
Και αν μια μερίδα παικτών σε ένα δημοφιλές online game λειτουργεί με ηλίθιο και ανώριμο τρόπο, αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι υπόλοιποι που παίζουν αυτό το παιχνίδι είναι βλάκες.

2. Η μειοψηφία των gamers επηρεάζει αρνητικά την πλειοψηφία



Πολλές φορές κάτω από ένα review ενός τίτλου παιχνιδιού που πραγματεύεται τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του ή σε ένα τρέιλερ στο youtube, θα συναντήσει κανείς σχόλια από εριστικά trolls, νευρασθενικά fanboys/fangirls και από διάφορα άλλα πιτσιρίκια που ανακάλυψαν το ‘‘γαμώ τη μάνα σου’’ και το έχουν κάνει ψωμοτύρι, όπως επίσης και σχόλια από επικριτικούς gamers που απλά θέλουν να το παίξουν ξερόλες (στο προηγούμενο άρθρο έγινε ειδική μνεία σε αυτή την κατηγορία), που άμα τους τοποθετήσεις όλους αυτούς στο πάνελ της εκπομπής του Φίλιππου Καμπούρη στο EXTRA 3, θα παίξουν κλωτσομπούνια αναμεταξύ τους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι φωνές λογικής και ουσιαστικής συζήτησης γύρω από το game πνίγονται μέσα στη θάλασσα της ηλιθιότητας και των προσβλητικών σχολίων.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές ωστόσο δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των gamers οι οποίοι κρατούν μια πιο ήπια και συγκρατημένη στάση, αλλά τους χαρακτηρίζουν αρνητικά από την υπόλοιπη και πιο αποστασιοποιημένη κοινή γνώμη.

3. Οι gamers είναι ακοινώνητοι. 



Από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την κοινωνική ζωή ενός gamer είναι ‘‘παίζει παιχνίδια, άρα δεν έχει φίλους, οπότε είναι παρθένος/παρθένα’’.
Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη παρανόηση που έχει γίνει ποτέ για την συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων.

Οι gamers είναι εξίσου κοινωνικοί όσο οι κλαρινογαμπροί και οι χαζογκόμενες που ποζάρουν για σελίδες όπως feelfamous, guestlist και nightstories, παρόλα αυτά προτιμούν να κρατούν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες στην αφάνεια.

Πολλοί αρέσκονται στο να διατυμπανίζουν οποιαδήποτε ώρα και στιγμή το που βρίσκονται, που βγαίνουν, ότι έχουν φίλους που μπορούν να τους αντέξουν για πάνω από 10 δευτερόλεπτα, αλλά οι gamers δεν έχουν ανάγκη από τέτοια προβολή. 

4. Οι gamers δεν έχουν ζωή.



Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, άνθρωποι που επιδίδονται σε ανούσιες δραστηριότητες έχουν την τάση να χαρακτηρίζουν τους gamers nolifers.
Eίναι οι τύποι που θα χαραμίσουν χρόνια από τη ζωή τους σε καθημερινές εξόδους σε νυχτερινά κέντρα, σε άσκοπες κοινωνικές εκδηλώσεις, σε ασχολίες με αμάξια και μηχανάκια, σε καγκουριές και ποζεριές.
Προφανώς για να είσαι lifer κατ’αυτούς πρέπει να ασχολείσαι με όλα τα παραπάνω.

Το γεγονός ότι έπαιξα 200 ώρες Skyrim δεν σημαίνει ότι δεν έχω ζωή.
Τα βράδια βγαίνω με φίλους, μιλάω με κόσμο και γενικώς συμμετέχω σε όλες τις δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν έναν άνθρωπο ως κοινωνικό ον.
Αλλά όταν δεν κάνω τίποτα από τα παραπάνω, προτιμώ να περνώ τον ελεύθερο χρόνο μου παίζοντας games.
Και σίγουρα είναι πολύ καλύτερο και λιγότερο ενοχλητικό από το να σπαμμάρω κάθε 3 δευτερόλεπτα στο προφίλ μου στο facebook ενημερώσεις για το που βρίσκομαι και τι κάνω την κάθε στιγμή. 

5. Οι gamers είναι ως επί το πλείστον νέρντουλες.



Στο προηγούμενο διαδικτυακό παρατηρητήριο αναφέραμε ότι για κάθε gamer ξεχωριστά ισχύει ένα ή περισσότερα από τα πλέον γνωστά στερεότυπα που έχει αποδώσει η κοινωνία μέσω των social media στην συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων.

Σε αυτή την περίπτωση το πιο σύνηθες μοτίβο που υπάρχει είναι ότι ένας gamer είναι άσχημος, σπυριάρης, παχύσαρκος, κοινωνικά καθυστερημένος με γυαλιά που ζει στο σκοτεινό υπόγειο των γονιών του.
Βέβαια υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, αλλά είναι πραγματικά ελάχιστες.

Τη σήμερον ημέρα, δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις έναν κουλ τύπο που θα δεις στο δρόμο, από έναν φανατικό gamer κι αυτό διότι πρόκειται για άτομα που γυμνάζονται και προσέχουν την εξωτερική τους εμφάνιση.

Θα δεις γυναίκες gamers να μοιάζουν με μοντέλα βγαλμένα από διαφήμιση εσωρούχων και ας μετράνε ατελείωτες ώρες gaming στη ζωή τους. 

Συμπέρασμα.


Οι παρανοήσεις και οι λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από το gaming καλά κρατούν, τροφοδοτούμενες φυσικά από τα social media και από ελάχιστα αλλά ατυχή παραδείγματα.
Παρόλα αυτά οι gamers είναι άνθρωποι που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο lifestyle το οποίο περιστρέφεται γύρω από αυτό που αγαπούν και τους ολοκληρώνει περισσότερο στην καθημερινότητα τους χωρίς να έχουν ανάγκη από ποζεριές και προβολή. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...