Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία / Πείνα - Αποχαύνωση - Φυλακή.

Πολυτεχνείο. 1973 - 2013


Όταν κάτι περνά στην ιστορία, πυροδοτείται το χρέος σου απέναντί του. Κι όταν το ιστορικό γεγονός έχει βαφτεί με αίμα αθώων, αυτών που βρέθηκαν εκεί, που ξεπέρασαν φόβους, που μέθυσαν από τη στιγμή, που ανάσαναν μαζί με αυτούς που φώναζαν πάνω στα κάγκελα, τότε το χρέος βαραίνει τους ώμους σου. Θα χρειαστεί να ψάξεις και να δεις ποιος γράφει την ιστορία. Θα χρειαστεί να ξύσεις πληγές και μνήμες. Θα χρειαστεί να διαβάσεις..


Ας πάρουμε μια ανάσα, ας γίνουμε λογικοί, ας αποφύγουμε τους συναισθηματισμούς, την κινδυνολογία και τον λαϊκισμό, ας μιλήσουμε για νομιμότητα, και ας δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά. Ας δούμε τι έχει συμβεί και τι συμβαίνει.

20 χρόνια Φοίβος
40 χρόνια Πολυτεχνείο
280 χρόνια Ζωζώ Σαπουντζακη
640.000.000 χρόνια Μητσοτάκης

40 χρόνια μετά από τη μέρα που οι νέοι και οι νέες ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας και στο Πολυτεχνείο για να διώξουν τους συνταγματάρχες, για να σταματήσουν τη δίωξη των πιστεύω τους και να δείξουν την αντίθεσή τους στο σαθρό δικτατορικό καθεστώς που είχε επιβληθεί.

40 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο καταρρέει αυτή τη φορά από συντεχνιακές πρακτικές και σκοπιμότητες.





Πάμε να θυμηθούμε..


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν μια μαζική διαδήλωση λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973, με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές που κλιμακώθηκε σχεδόν σε αντιχουντική επανάσταση και έληξε με αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, μετά από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.





Συγκεκριμένα στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον του βάναυσου στρατιωτικού καθεστώτος. Οι φοιτητές που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου. 

Το μήνυμα τους..

«Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία».


Υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο;

Θα πει κανείς ότι το να απαντάς σε τέτοιες αθλιότητες είναι σαν να χαραμίζεις χρόνο για να υποστηρίξεις ότι «η Γη γυρίζει». Τα στοιχεία που ακολουθούν δεν είναι άγνωστα, περιλαμβάνονται στο κομμάτι της ιστορικής έρευνας του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών» με τίτλο «Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973» που αφορά τους νεκρούς του Πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Για λόγους συντομίας θα ακολουθήσουν μόνο μερικά από τα ονόματα αυτών.


Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών
Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών
Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών
Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών
Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών
Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, 16 ετών
Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών


Η έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών αποτελεί μέχρι και σήμερα την πιο εμπεριστατωμένη διερεύνηση γύρω από το θέμα των νεκρών του τριημέρου 16-17-18 Νοεμβρίου του 1973 και συνάμα την ηχηρότερη απάντηση σε όσους - ακόμα και σήμερα - επιμένουν ότι εκείνες τις ημέρες δεν υπήρξαν νεκροί.

Κωμικοτραγικό γεγονός αποτελεί ότι οι αξιωματικοί των Τεθωρακισμένων, έδωσαν το όνομα "Μορφωμένος" στο άρμα ΑΜΧ που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο...

Ο λόγος; Επειδή "μπήκε" στο Πολυτεχνείο!

Σήμερα.. 40 χρόνια μετά ! 




...η νεολαία επαναστατεί ξανά! 

"Παιδιά έχετε δικαίωμα να διαμαρτύρεστε, αλλά μόνο από το facebook και το twitter"














..αυτοί είμαστε και αυτή είναι η αναγνώριση και η ανταπόκριση που δίνουμε στην ιστορία και στα γεγονότα του παρελθόντος, ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν για ποιους λόγους οδηγηθήκαμε σε τούτο το χάος.




«Η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Εθνική Υπερηφάνεια δεν ήταν και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει δώρο. Είναι απόκτημα και αποκτάται με αγώνα κάθε μέρα». 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...