Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ηλίθιες σελίδες του ελληνικού Facebook, part I







Περνώντας όσο ελεύθερο χρόνο μου απομένει - όταν τελειώνω τις δοξολογίες προς τον Κύριο - στο facebook, διαπιστώνω ότι κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα ανακυκλώνονται οι ίδιες και οι ίδιες εικόνες, όλες δημιουργημένες στο ίδιο μοτίβο και με ολοκληρωτική έλλειψη φαντασίας να τις διέπει. Πάολα, Τσακ Νόρις, Minions, Κοντοπίδης, μωρά, σκυλιά, γατιά, όλα περνούν μπροστά από τα γέρικα μάτια μου με έναν σχεδόν καταναγκαστικά επαναληπτικό ρυθμό. Η πλειοψηφία των Ελλήνων
χρηστών επιβραβεύει κάθε αντίστοιχη φωτογραφία, είτε είναι ποστ σε κάποια σελίδα είτε είναι σε μορφή σχολίου, με δεκάδες like, νεκρώνοντας με αυτόν τον τρόπο όσα εγκεφαλικά κύτταρα είχαν την ατυχία να παλεύουν να παραμείνουν ζωντανά. Το έμψυχο δυναμικό της χώρας που κάποτε είχε βγάλει έναν Αριστοφάνη, πλέον περιορίζεται στο να ποστάρει και να ξαναποστάρει φωτογραφίες με ατάκες που έγιναν γνωστές μέσα από τηλεοπτικές σειρές, μεταφρασμένα memes, σοφά ρητά συνοδευόμενα από τοπία, συμμετέχοντας με αυτόν τον τροπο σε μια διαδικτυακή pulp κουλτούρα για την οποία θα αναρωτιούνται πιθανοί εξωγήινοι επισκέπτες, αν υποτεθεί ότι θα ανακαλύψουν ποτέ τα ψηφιακά μας αρχεία. Και ίσως να λυθεί και η απορία τους για την εξάλειψη μας.

Ίσως κάποιοι να με βρίσκετε αυστηρό, αλλά μπορεί να φταίει το χάσμα των γενεών. Από την άλλη, ακυρώνοντας το επιχείρημα μου, δεν μπορώ να βρω αστεία μια φωτογραφία με έναν χοντρό να κυνηγάει κατσίκες φωνάζοντας «ΕΛΑΤΕ ΕΔΩ ΠΟΥΤΑΝΑΚΙΑ». Όπως δεν μπορώ να βρω αστεία την φωτογραφία ενός minion (ξέρετε, αυτά τα γλυκά κίτρινα πλασματάκια σε σχήμα γιγάντιου υπόθετου από την ταινία Despicable Me) με την ατάκα «Γιο γιο ήσουνα πουταναριό» να το συνοδεύει. Είναι κακόγουστο, είναι κρύο και στην καλύτερη δείχνει έλλειψη φαντασίας – για να μην πω νοημοσύνης. Παρόλα αυτά, τα minions με τις καθυστερημένες ατάκες συνεχίζουν να αναπαράγονται με ρυθμό πολυβόλου στο ελληνικό facebook. Γιατί; Γιατί ο διανοητικά νεκρός χρήστης συνεχίζει να κάνει αντανακλαστικά like, σαν την κότα που δε σταματά να τρέχει όταν της κόψεις το κεφάλι.
Ορμώμενος από αυτό και τελειώνοντας τον μακροσκελή πρόλογο μου, βρήκα (με την πολύτιμη βοήθεια φίλων) μερικές από τις πιο ηλίθιες σελίδες που διακοσμούν το ελληνικό facebook και που, προς μεγάλη μου συντριβή, ακολουθούνται από δεκάδες χιλιάδες οπαδούς.

Οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, ψηφίζουν κιόλας.



ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΣΕΛΙΔΕΣ «ΤΡΟΛΛΑΡΙΣΜΑΤΟΣ»

  
Κάποια, καταραμένη από τον Θεό, στιγμή η λέξη τρολλάρισμα έγινε ψωμοτύρι στο στόμα ανήλικων, ενήλικων και ξεχασμένων από τον Χάρο (εμού συμπεριλαμβανόμενου). Το παλιό, καλό ‘πείραγμα’ μεταφράστηκε σε trolling και κάθε μαθητής δημοτικού που δεν είχε διαβάσει τα μαθήματα του έστεψε εαυτόν troll.
- Η ικανότητα του να πάρεις μερικά meme από τα δεκάδες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και να γράψεις κάτι στα ελληνικά (δεν είναι πολύ δύσκολο, ούτε χρειάζεται να έχεις κάνει Μαθήματα Paint του Αγάθα για να το πετύχεις) θεωρήθηκε τρολλάρισμα.
- Το να κάνεις copy-paste μια χιλιοειπωμένη ατάκα του Mikeius, που πρωτοβγήκε όταν εγώ ήμουν νέος και ο Νώε έκοβε ξύλα για να φτιάξει την Κιβωτό του, θεωρείται ‘άγριο τρόλλινγκ’.

Κανονικά, θα έπρεπε να δείξω κατανόηση για το μικρόν της ηλικίας των ‘τρολλ’ που ευδοκιμούν σαν στρουμφοσπιτάκια και να μην δώσω σημασία. Αλλά ψυχαναγκάζομαι να πω πως «ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΛΛ ΑΠΟ ΤΟΝ ORSON WELLS ΚΑΙ ΤΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΚΟΣΜΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΞΑΝΑΥΠΑΡΞΕΙ».
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σκηνοθετήσετε μια εξωγήινη εισβολή για να αποκτήσετε το παράσημο του τρολλ – που στον πραγματικό κόσμο έχει την ίδια αξία με το παράσημο της ανοιχτής παλάμης. Μπορείτε πολύ απλά να σταματήσετε να θεωρείτε ως τρολλάρισμα το κλανίδι που θα ρίξετε μέσα στην τάξη για αρχή.

Βαθιά ανάσα και πάμε:





  
Υποθέτω πως το .org δίνει κάποια αξιοπιστία στην σελίδα. Δεν είναι απλά μια ομάδα μαθητών που έχουν ως στόχο να βρουν τις πιο συνηθισμένες φωτογραφίες, είναι ένας ολόκληρος οργανισμός. Πιθανότατα με δεκάδες franchise σε όλο τον κόσμο.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: «Αστείες» φωτογραφίες, φωτοσοπιές χωρίς φαντασία.

Ακολουθεί δείγμα τρολλαρίσματος:



Κοντοπίδης.

Η κοίτη του ποταμού Αχελώου που η μοίρα έφερε το όνομα του να κάνει παρήχηση με το Hello Kitty.


Ανορθόγραφο ανήλικο που το κοροϊδεύουν άλλα ανορθόγραφα ανήλικα.


Ξανά Κοντοπίδης, γιατί προφανώς μια φωτογραφία δεν τον χωράει όλο.
TARGET GROUP: Προβατάκια και fashion victims, με την ευρεία έννοια του όρου. 
LIKES: 4.413 (ευτυχώς… ξεκινήσαμε με κάτι ελαφρύ)
****************************************************************************

Γουστάρω να Τρολλάρω














Ως γνωστόν, αν αρχίσεις να τρολλάρεις δεν μπορείς να σταματήσεις. Συνεπακόλουθα, αν γουστάρεις να τρολλάρεις, επιβάλλεται να κάνεις like στην σελίδα αυτή. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: Θα αντιγράψω απλά την περιγραφή της σελίδας:
« Όσοι Γουστάρουν να Τρολλάρουν like εδώ – Η ΣΕΛΙΔΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ»
(αλλά μπορεί να βάλουμε και ένα άρθρο για τον πυρηνικό αφοπλισμό και το πρωτόκολλο του Κιότο, άμα λάχει)

Και φυσικά, ακολουθεί δείγμα… χμ. Είναι δείγμα υψηλού χιούμορ ή τρολλαρίσματος;


Επίσης, like αν αναπνέεις ή αν γεννήθηκες.


Γιατί, ακόμα κι αν είσαι μουντζωμένος από την θεά Τύχη, τίποτα δεν σε κάνει να νιώσεις καλύτερα από το να ξέρεις ότι έχεις γεννηθεί την ίδια μέρα με τον Βιν Ντίζελ.

Το 6. Νεκρό, σαν τον εγκέφαλο σας.

Πρώτο παράδειγμα αλόγιστης χρήσης minion. Θα ακολουθήσουν κι άλλα. Πολλά. ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ.

TARGET GROUP: Wannabe trolls δημοτικού.
LIKES: 200.108
****************************************************************************
















Ακόμα ένα overused meme, η γνωστή τρολλόφατσα, αυτή τη φορά με φόντο μια gay ομπρέλα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: Μεταφρασμένα αποτυχημένα meme


Χαρακτηριστικό παράδειγμα meme που ο δημιουργός του πρέπει να παραμείνει έγκλειστος στο σπίτι μέχρι τον θάνατο του. 

Κι εμείς γιατί πρέπει να μάθουμε ότι πάσχεις από σχιζοφρένεια;

Το πιο τραγικό είναι ότι πολλοί νιώθουν υποχρεωμένοι να απαντήσουν σε αυτό το πρόχειρο ερωτηματολόγιο.

Προφανώς, η πλειοψηφία των μελών αντιπροσωπεύεται από το πάνω μέρος της εικόνας.



TARGET GROUP: Μαθητές δημοτικού-γυμνασίου
LIKES: 100.960

Τελειώνοντας με την πρώτη κατηγορία, ας συνεισφέρω κι εγώ με ένα δικό μου meme, εφάμιλλο της δημιουργικής ιδιοφυΐας των δημιουργών των άνωθι σελίδων:

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...