Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

League of Legends Part 5: Απλά TIPS

   Η πραγματικότητα μας έχει διδάξει πως το να είναι κανείς καλός παίχτης έχει να κάνει πολύ περισσότερο με την οργάνωση και στρατηγική που είναι πρόθυμος να ακολουθήσει και πολύ λιγότερο με την ικανότητα που έχει να χειρίζεται το χαρακτήρα του μέσα στη μάχη. Το δεύτερο είναι κάτι το οποίο βελτιστοποιείται με την εμπειρία που αποκτά κανείς σιγά σιγά, ενώ το να ακολουθήσει τους κανόνες της ομάδας και να λειτουργήσουν πέντε άτομα ως σύνολο έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου ξεχωριστά και είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Οπότε έχουμε και λέμε...



   Η πορεία του game, έχει άμεση σχέση με μια πραγματική μάχη, και χρειάζεται παρόμοιες συνθήκες για να εξελιχθεί σωστά. Έχετε δει τις μακέτες στα αρχηγεία των στρατηγών; Δεν τις έχουν για ομορφιά. Η οπτικοποίηση των ενδεχόμενων εξελίξεων μιας μάχης είναι απαραίτητη για να μπορέσει κανείς να σχεδιάσει τα επόμενά του βήματα. Κατά βάση σε μια ομάδα καλό είναι τις καθοριστικές αποφάσεις να τις λαμβάνει ένα άτομο για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, εντούτοις συχνά θα πρέπει ο "αρχηγός" να δείχνει εμπιστοσύνη στις επισημάνσεις των μελών της ομάδας του. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλα κινούνται γύρω από το vision, την κίνηση της ομάδας μέσα στο χάρτη και φυσικά την στρατηγική που θα ακολουθήσει κάποιος στο lane του.



Vision

   Δεν εννοείται παιχνίδι χωρίς wards. Και όταν λέω wards, δεν εννοώ αυτά που θα βάλει το κατακαημένο το support. Μιλάω για τα ward που θα κουβαλάει κάθε μέλος του team πάνω του, και θα τα χρησιμοποιεί χωρίς τσιγκουνιές, για να εξασφαλίσει τη θέση του και να μην βρεθεί σε κίνδυνο. Θα συμφωνήσουμε στο ότι το support θα είναι ο πρώτος παίχτης ο οποίος θα φροντίσει για το vision του team, παρόλα αυτά δεν γίνεται να είναι ο μόνος. Υπάρχουν καταπληκτικά item για support, τα οποία καλό είναι κάποια στιγμή να αγοράσει αν θέλει να είναι χρήσιμο σε team fight σε late game για κάτι ουσιαστικό.

   Αποκτώντας ορατότητα στο μεγαλύτερο μέρος του χάρτη, ουσιαστικά καθιστάς άχρηστο τον αντίπαλο jungler και τον αναγκάζεις να μείνει τρυπωμένος στη ζούγκλα του το περισσότερο διάστημα. Αν μάλιστα ξοδέψεις κάποιο ward και για τη μεριά των αντιπάλων, θα σου δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τις κινήσεις τους, τη δυνατότητα να "κλέψεις" camps, ακόμα και να τους πιάσεις στον ύπνο και να πάρεις kill. Μερικά βασικά σημεία για ward, είναι τα παρακάτω, και αυτά με το χρωματιστό πλαίσιο να είναι τα πρώτα που θα πρέπει να καλύψουν τα lane για να ξεκινήσει ομαλά το παιχνίδι.


   Τέλος, έχω να πω κάτι, πολύ απλά και πολύ ευγενικά. ΘΑΝΑΤΟΣ στα mid και τα top που δε βάζουν ward και feedaroun! Αν δε βάλεις ward, κάτσε κάτω από το turret και περίμενε, μην πιέζεις και καταστρέφεις το παιχνίδι των άλλων. Δε φταίνε οι υπόλοιποι που είδαν τον jungler να ανεβαίνει και δε το είπαν, έχουν και δικά τους προβλήματα. Φταις ΕΣΥ και μόνο που δε φρόντισες να φυλάξεις τα νώτα σου. Ανάπηρε. Θύμα. Ντροπή και αίσχος του gaming. Ουστ.



Moving

   Φυσικά οι κινήσεις που θα ακολουθήσει η ομάδα εξαρτώνται από τις εκάστοτε θέσεις των αντιπάλων και την πορεία που ακολουθούν. Ωστόσο, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας τις μικρές "ιδιαιτερότητες" του χάρτη και τα τυφλά σημεία που παρατηρούνται καθώς κόβουμε βόλτες γύρω γύρω σαν το κοριτσάκι με το κόκκινο σκουφί. Η λογική του χάρτη πάει ως εξής: "αν είσαι σε μια γωνία, δε βλέπεις πίσω της, ακόμα και αν είναι σε απόσταση αναπνοής. Και είναι λογικό. Ακόμα και αν έχεις ward, θα είναι αδύνατον να δεις από την πίσω μεριά μιας γωνίας, εκτός αν φροντίσεις να βάλεις ward και εκεί, ή αν κόβει βόλτες κανένα minion. Αυτό μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά συνήθως αποτελεί βασικό στοιχείο κάθε ενέδρας. Συνεπώς, προσοχή γιατί πίσω από κάθε στροφή μπορεί να κρύβεται ένα τσούρμο αντιπάλων έτοιμους να σε εξαφανίσουν. Στην παρακάτω εικόνα, με το καταπληκτικό ταλέντο που έχω στην επεξεργασία εικόνων, έχω επισημάνει μερικά ενδεικτικά σημεία που συναντάμε αυτό το φαινόμενο, για να το κάνω πιο κατανοητό. Αν δε το πάρει κανείς χαμπάρι ούτε έτσι, τότε ας πάει να απλώσει καλύτερα κάνα τραχανά όσο κρατάει ακόμα ήλιο.


   Επίσης, έχω παρατηρήσει ουκ ολίγες φορές τον κόσμο να χρησιμοποιεί το flash του για να ξεφύγει και τελικά να καταλήγει να κουτουλάει σε τοίχους που νόμιζε ότι μπορεί να περάσει. Θέλει κάποια εξάσκηση, αλλά κάθε παίχτης που θέλει να κάνει σοβαρό παιχνίδι πρέπει να έχει υπόψη του τα σημεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ξεφύγει. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να τα κάνει κτήμα του, να προπονηθεί αρκετά ώστε να τα αναγνωρίζει με μια ματιά και να κατευθύνεται προς αυτά με άνεση. Αν ξοδέψει ένα πολύτιμο δευτερόλεπτο για να αποφασίσει το αν βρίσκεται σε σωστό σημείο, τότε είναι χαμένος. Αν και το σίγουρο είναι πως όλο και κάποιο θα λείπει, πιστεύω ότι στον παρακάτω χάρτη φαίνονται τα περισσότερα.



Στο επόμενο: Στρατηγικές που μας έμειναν αξέχαστες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...