Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ


PART 1: Εισαγωγή στο ίντερνετ


Το να ξεκινήσω αυτό το άρθρο με μια εισαγωγή για την ιστορία, την εξέλιξη, την λειτουργία και την χρησιμότητα του ίντερνετ από τότε που δημιουργήθηκε προκειμένου να εξυπηρετεί επιστημονικές μελέτες και στρατιωτικές επιχειρήσεις, μέχρι σήμερα που η θεία μου η Μαριγώ βλέπει στο Youtube τα βιντεάκια του Ευτύχη Μπλέτσα, το θεωρώ άκρως ανιαρό!
Τις ίδιες κλισεδιές τις διαβάζουμε, βλέπουμε, ακούμε καθημερινά σχεδόν παντού, μιας και η κουτσή Μαρία ΠΛΕΟΝ έχει πρόσβαση στο μεγαλύτερο αγαθό της νέας εποχής. Και μάλιστα τόσο εύκολα και απλά, όσο το να πας μέχρι την τουαλέτα. Αυτό στο οποίο όμως θα σταθώ και θα αναλύσω περαιτέρω σε αυτή την σειρά άρθρων είναι οι ομάδες χρηστών του ίντερνετ, οι οποίες κατηγοριοποιούνται είτε ηλικιακά, είτε με βάση το φύλο, είτε ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.
Κι εκεί που κάποτε οι υπεύθυνοι για την διαχείριση ενός τέτοιου πολύπλοκου μέσου ήταν άνθρωποι με σπάνιες γνώσεις που συνοδεύονταν με τις απαραίτητες πανεπιστημιακές σπουδές και κατ’ επέκταση με υψηλό IQ, η ανάγκη για εξέλιξη απλοποίησε αρκετά το διαδίκτυο ώστε η χρήση του να είναι εύκολη για τον καθένα. Και όταν λέω ‘‘για τον καθένα’’ εννοώ τον ΚΑΘΕΝΑ! Από τον 60χρονο μπάρμπα  που πουλάει φασολάκια και αγγούρια στην λαϊκή, μέχρι το νευροκαθυστερημένο 12χρονο μπάσταρδο της γειτόνισσας του οποίου τα δάχτυλα έχουν πάθει αγκύλωση επειδή όλη μέρα είναι με το κινητό στο χέρι!
Και είναι απολύτως λογικό ως επακόλουθο της μαζικής εισόδου ολοένα και περισσότερων χρηστών στο διαδίκτυο να συναντήσεις έστω και με αυτόν τον τρόπο κάθε λογής άνθρωπο, είτε έξυπνο, είτε- κατά βάση- τελείως πανηλίθιο. Και όχι, το ίντερνετ δεν κάνει τον άνθρωπο πιο ηλίθιο εξαιτίας της ευκολίας που προσφέρει στις βασικές λειτουργίες της καθημερινότητας του με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί λιγότερο τον εγκέφαλο του όπως λένε πολλοί. Ηλίθιος γεννιέσαι και αυτό σε ακολουθεί μέχρι την ημέρα που θα πεθάνεις! Μπορείς λοιπόν να κατηγορείς το ίντερνετ για πολλούς άλλους λόγους όπως… ε… επειδή… ΑΡΧΙΔΙΑ! ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ! Το ίντερνετ υπάρχει για να σου διευκολύνει την ζωή, απλά ΕΣΥ είσαι ένας ΑΧΡΗΣΤΟΣ, ΤΕΜΠΕΛΗΣ, ΚΛΑΨΟΜΟΥΝΗΣ ΚΑΙ ΦΥΓΟΠΟΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΧΕΡΗΣ ΠΟΥ  ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΡΙΧΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ, ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΖΕΙ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ ΑΜΑΣΗΤΟ ΟΤΙ ΤΟΥ ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ ΟΙ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ!
Anyway. Όπως έγραψα και πιο πάνω στο ίντερνετ θα συναντήσεις ανθρώπους πολλών κατηγοριών, διαφόρων ηλικιών και ‘‘ιδιαίτερων’’ προτιμήσεων. Πρόκειται για ανθρώπους που στην πραγματική ζωή, σου είναι παντελώς άγνωστοι και αδιάφοροι. Άσχημοι, όμορφοι, κοντοί, ψηλοί, γέροι και νέοι, τρελοί και λογικοί. Αυτούς τους χαρακτηρισμούς θα χρησιμοποιούσες για να περιγράψεις κάποιον που είδες στον δρόμο. Στο ίντερνετ όμως είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Εκεί περνάμε στην άλλη όψη του νομίσματος, στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Είναι μια τελείως ξεχωριστή διάσταση. Ένα παράλληλο σύμπαν στο οποίο όμως μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά ασκώντας οποιαδήποτε επιρροή. Στο ίντερνετ κρίνεσαι κυρίως από αυτά που γράφεις και από αυτά που ο ίδιος επιλέγεις να προβάλλεις κι όχι τόσο από αυτό που πραγματικά είσαι. Σου προσφέρει όμως και την ευκαιρία να εκφράσεις αυτά που πραγματικά σκέφτεσαι αλλά ντρέπεσαι να πεις γιατί δεν είναι κοινωνικώς αποδεκτά στην πραγματική ζωή. Οι επιλογές και οι δυνατότητες στις οποίες έχεις πρόσβαση είναι αναρίθμητες! Επιλογές για όλα τα γούστα, κρυφά και μη! Είναι σα να περπατάς στον δρόμο και να κοντοστέκεσαι για αρκετά λεπτά μπροστά στην βιτρίνα ενός μαγαζιού χαζεύοντας το εμπόρευμα. Μόνο που το εμπόρευμα δεν είναι απαραίτητα ρούχα, έπιπλα ή οτιδήποτε άλλο κοινό. Είναι γυμνές γυναίκες που χαϊδεύουν το μουνί τους για πάρτη σου ή γαμιούνται με κάποιον, εκεί μπροστά στα μάτια σου! Κι εσύ την βγάζεις μες στον δρόμο κι αρχίζεις και την παίζεις, χωρίς να σε νοιάζει αν θα σε δει κανείς, ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ! Αυτό λοιπόν είναι κατά βάση το ίντερνετ. Μια εικονική βόλτα που κάνεις κλεισμένος μόνος σου μέσα στο δωμάτιο σου.
Κι εκεί μέσα, στο σκοτάδι και στην μοναξιά ξυπνάνε οι πιο αρρωστημένες ιδέες και φαντασιώσεις. Σκέψεις που θα σε κάνουν κι εσένα τον ίδιο να εκπλαγείς. Και θα τις κάνεις πράξη! Έτσι απλά για δοκιμή. Κανείς δεν θα σε δει και δεν θα μάθει ποτέ τίποτα. Θα τεστάρεις τα πνευματικά σου όρια. Οι αντιλήψεις και τα ‘‘πιστεύω’’ σου θα δοκιμαστούν. Θα δεις πράγματα που θα σε κάνουν να αμφισβητήσεις ακόμα και την ίδια σου την ύπαρξη! Ο όμορφος θα μεταμορφωθεί σε ένα σκατόψυχο έκτρωμα. Ο άσχημος θα σε συνεπάρει με τον λόγο του. Ο γέρος κάτω από την αμφίεση μιας ψεύτικης φωτογραφίας θα υποκριθεί το νεούδι και θα ανοίξει κουβέντα με ανήλικα κοριτσάκια ενώ ταυτόχρονα θα παίζει το ζαρωμένο πουλί του κοιτάζοντας τις φωτογραφίες τους. Ο κοντός θα μοιάζει με μπασκετμπολίστα. Ο τρελός θα μοιάζει λογικός και ο λογικός τέρμα ηλίθιος. Και μόλις αποφασίσεις να βάλεις τέλος στην παράνοια κλείνοντας το pc σου, οι εικόνες και οι ήχοι θα έχουν εισχωρήσει βαθιά στο υποσυνείδητο σου γιατί what has been seen, cannot be unseen…

Στα επόμενα άρθρα της ενότητας ‘‘διαδικτυακό παρατηρητήριο’’ θα υπάρξει εκτενέστερη αναφορά σε καθένα από τα διάφορα γκρουπ χρηστών του διαδικτύου ξεχωριστά. Αγάμητοι, μουνόδουλοι, ποζέρια, υστερικές groupies, σκυλιά, γατιά κοκ. Το ίντερνετ άλλωστε αποτελεί αστείρευτη πηγή εύρεσης ηλίθιων ανθρώπων.  


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...