Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Πως να καταστρέψεις μια συγνώμη


Λέγοντας συγνώμη αναγνωρίζεις καταρχήν ότι τα έκανες σκατά και είσαι σε μια συνειδητή τροχιά αλλαγής.Αναγνωρίζεις επίσης ότι το άτομο στο οποίο ζητάς συγχώρεση είναι σημαντικό και τα συναισθήματα του έχουν αξία για σένα.Η ότι είναι έτοιμο να σου σκάσει μπουνιά τέλος πάντων. Όπως και να είναι τα πράγματα η συγνώμη έχει μεγάλη σημασία.


Με τη συγνώμη παραδέχεσαι ότι έκανες λάθος και υπονοεί ότι δεν έχεις σκοπό να επαναλάβεις ξανά το λάθος εκείνο.Μερικοί άνθρωποι παρόλα αυτά δε προλαβαίνουν καν να τελειώσουν τη φράση προτού τα σκατώσουν ξανά δημιουργώντας μια αέναη διαδρομή που τροφοδοτείται από την αποτυχία.

Μη τη λες τη γαμημένη.Ειδικά αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος ότι την εννοείς.Ο λαός νομίζεις έτσι απλά συνδύασε τη συγνώμη με το χέσιμο?Κάτι ήξερε...



Προληπτική απολογία

Πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει τη συγνώμη καραμέλα. "Λυπάμαι πολύ αλλά έσπασα το βάζο που σου έκανε δώρο η γιαγιά σου.Συγνώμη" Κομπλέ.Το πρόβλημα είναι όταν συνδέουν την παραδοχή της ενοχής τους με μια άνευ συνεπειών κίτρινη κάρτα και για να αποφύγουν το συναισθηματικό νέφος ζητάνε συγνώμη πριν αναφέρουν τον λόγο ώστε μετά να το παίξουν τρελοί στην περίπτωση που εκνευριστείς."Μα γιατί φωνάζεις?Αφού είπα συγνώμη"...(υπάρχει περίπτωση να δουλέψει ποτέ το απολογητικό αυτό κλαψούρισμα όταν έχεις νεύρα?)
Έτσι στο τέλος γίνεσαι εσύ ο κακός που αντιδράς άσχημα με όλα.Mindfuck.


Η σωστή μορφή είναι όταν είσαι έτοιμος να δεχτείς και τις συνέπειες. Όταν έχεις τη συγνώμη πάνω πάνω  στο παραμικρό που συμβαίνει αποφεύγεις επιμελώς το τελευταίο.Κάτι που δείχνει συμπεριφορά πεντάχρονου που κρύβεται κάτω από το κρεβάτι του όταν σπάσει κάτι.
Η συγνώμη είναι για το άτομο που έχεις αδικήσει. Όχι για σένα.Ζητώντας συγνώμη πριν πεις τον λόγο που το κάνεις είναι σαν να ψεκάζεις πρώτα με τον πυροσβεστήρα και μετά να βάζεις φωτιά.Μπορεί να βοηθάει ελάχιστα αλλά όπως και να έχει δε παύεις απλά να προειδοποιείς κάποιον για κάτι κακό που πρόκειται να συμβεί με δικό σου φταίξιμο.
Είναι σαν να έχεις λιώσει στο play station και να περιμένεις η γκόμενα σου να σε περιμένει υγρή με ανοιχτά τα πόδια όταν αποφασίσεις να σηκώσεις τον κώλο σου και να αφήσεις το τηλεχειριστήριο.Απλά δε γίνεται.Αν νοιάζεσαι για κάποιον σκάσε και προσπάθησε να νιώσεις πως αισθάνεται.

Επαναληπτική απολογία

Η συγνώμη είναι χειρονομία εξιλέωσης.Δεν είναι σαν το χρήμα ώστε να πάρεις μεγαλύτερη άφεση όσο περισσότερες δώσεις.Αυτό δε σταματάει κάποια άτομα από την ήττα των θυμάτων τους χρησιμοποιώντας το υγρό κλαψομούνικο μαλακισμένο μοτίβο συντριβής τους.. " Λυπάμαι, όχι αλήθεια λυπάμαι πραγματικά,συγνώμη συγνώμη συγνώμη...λυπάμαι αλήθεια συγνώμη" ΣΚΑΣΕ.

Αυτό γίνεται πολύ απλά γιατί τα άτομα αυτά δε ζητάνε συγνώμη για χάρη σου.Απλά δε μπορούν να χειριστούν την ιδέα ότι κάποιος μπορεί να μη τους αγαπάει 100% εκείνη τη δεδομένη στιγμή και είναι πιθανό να κουράσουν κι άλλο το σχεδόν άδειο κρανίο τους ώστε να προσπαθούν να καθορίσουν το πρόβλημα και τελικά να το μετατρέψουν απλά σε ένα κοίλο άδειο θάλαμο που αποκαλούν κεφάλι βρίσκοντας την λύση της επαναλαμβανόμενης συγνώμης ώστε να φτάσεις σε σημείο να τους διαβεβαιώσεις δυνατά ότι ΕΙΝΑΙ ΑΨΟΓΟΙ,ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ.(παρόλο που τώρα θες να τους σπάσεις τα δόντια πιο πολύ από ποτέ.)

Η συνεχής επανάληψη διαλύει την κάθε καλή πρόθεση που μπορεί να είχες και γελοιοποιεί εντελώς μια λέξη που όντως μπορεί να έχει σημασία για κάποιον.Αν έχεις αδικήσει κάποιον απλά ζήτα συγνώμη και σταμάτα το εκεί.Αν ο αδικημένος είναι θυμωμένος αλλά σιωπά αυτό σημαίνει πως η συγνώμη σου έπιασε τόπο.Είναι αναστατωμένος αλλά δέχεται το ότι λυπάσαι και τώρα θέλει λίγο χρόνο να ασχοληθεί με αυτό.Δε χρειάζονται ηλίθια επανειλημμένα κλικ στο "ανανέωση" στη συναισθηματική του κατάσταση μέχρι να πάρεις την ανταμοιβή που θες.


 Απολογητικό υστερόγραφο

Υστερόγραφο.Μακράν η χειρότερη μορφή απολογίας. Έχεις πνιγεί σχεδόν από μια "συγνώμη" και το έχεις πάρει απόφαση ότι πεθαίνεις αλλά το υστερόγραφο αντί να σε αφήσει να πεθάνεις ήρεμα έρχεται να συμπληρώσει την τραγική στιγμή πετώντας σου μια τελευταία αποχαιρετιστήρια πέτρα.Είναι σαν ένα κουτί σοκολατάκια με άρωμα κάτουρο.Απλά δείχνει μεγάλη προσωπική προσπάθεια για να καταστρέψεις και την παραμικρή καλή πρόθεση που μπορεί να είχες.Τέλος




Απολογία διακοπής

Είσαι σε μια κινηματογραφική αίθουσα και παρακολουθείς μια γαμάτη ταινία.Εσύ και καμιά 100αριά άτομα ακόμα.Και ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο κάποιου,το σηκώνει και ξεκινάει συζήτηση άνετος και χαλαρός.Εκείνη τι στιγμή είναι σαν να τρίβει τις ιδρωμένες του τριχωτές μπάλες στο κούτελο του καθένα σας ξεχωριστά μέσα σε εκείνη την αίθουσα.


Είναι ψυχοπαθής συμπεριφορά αλήθεια.Δεν υπάρχει τρόπος για να κάνεις κάτι τέτοιο και να αποφύγεις το μίσος.Το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις σε τέτοια περίπτωση είναι να απενεργοποιήσεις το κινητό σου και να πεθάνεις ήσυχος στη θέση σου.Το χειρότερο απ την άλλη θα ήταν να ζητήσεις δυνατά συγνώμη κάνοντας φυσικά περισσότερο θόρυβο.Μπράβο ηλίθιε!Τώρα οχι μόνο σε μισούν αλλά μπορούν να αναγνωρίσουν τη φωνή σου σε ένα σκοτεινό σοκάκι...
Ζητώντας συγνώμη ενώ έχεις διακόψει κάτι σημαντικό μετατρέπεις την απολογία σε μέρος εγκλήματος και μετατρέπεις την αίτηση για συγχώρεση σε υπερσυμπίεση μίσους. Όταν ζητάς συγνώμη κάνοντας περισσότερο θόρυβο είναι σαν να μη δίνεις την παραμικρή σημασία.Εντάξει έχεις συνηθίσει να φωνάζεις συγνώμη με την παραμικρή μαλακία που κάνεις αλλά η ανθρώπινη φυλή ως γνωστόν έχει λανθάνουσες ψυχικές δυνάμεις και είναι κρίμα στον τάφο σου να γράφει " Μιλούσε κατά τη διάρκεια μιας ταινίας" ..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...